Τα νέα μας

26.08.2021

Οι πρώτες βοήθειες για τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι ερχόμαστε αντιμέτωποι με απρόσκλητους επισκέπτες, όπως είναι τα έντομα (σφήκες, μέλισσες, κουνούπια) ή οι θαλάσσιοι οργανισμοί (τσούχτρες, αχινοί). Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ή υπερβολικό, τα τσιμπήματα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την περίοδο του καλοκαιριού. Για να μη μας χαλάσουν λοιπόν τις διακοπές μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες ώστε οι  διακοπές να μη γίνουν εφιάλτης;

  • Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε περιοχές όπου πιθανόν υπάρχουν πολλά έντομα ή άλλα “επικίνδυνα” ζώα. Τα λιμνάζοντα νερά, τα δένδρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους, καθώς και οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν πιθανές εστίες κινδύνου.
  • Προσέχουμε το ντύσιμο των παιδιών και το δικό μας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα μας. Προτιμάμε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο, που προστατεύουν το σώμα τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.
  • Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα, ξεπλένουμε την περιοχή με άφθονο νερό για να φύγει το δηλητήριο που πιθανόν να υπάρχει και βάζουμε αμμωνία ή αντισταμινική αλοιφή. Επίσης ο πάγος θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου.
  • Σε περίπτωση που πατήσουμε κατά λάθος πάνω σε αχινούς, ο τρόπος για να βγουν τα αγκάθια είναι να αλείψουμε την περιοχή με λίγο λάδι για να μαλακώσει και να τα βγάλουμε με αποστειρωμένο με οινόπνευμα τσιμπιδάκι ή βελόνα.
  • Για το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας, βρέχουμε ένα πανί με κρύο νερό και πιέζουμε πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος, για να μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον ιατρό μας.

Για οτιδήποτε απρόοπτο προκύψει, η κάρτα υγείας FIRST CARE και FIRST CARE ADVANCED παρέχει προστασία και κάλυψη, στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, με χαμηλό κόστος. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο https://bit.ly/3BsvpS3.