Τα νέα μας

20.10.2021

Η ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήσουμε στην τύχη της

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη διάγνωση κακοήθειας στις γυναίκες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι μια στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αυτών θα ξεπεράσει τελείως το πρόβλημα και θα ιαθεί από την νόσο, επιστρέφοντας σε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ή και στις γυναίκες της ζωής μας, τη σημασία της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και σωστής ενημέρωσης. Η πρόληψη άλλωστε σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι το ενδιαφέρον για την υγεία στην πράξη, είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού;

Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας

Υιοθετώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς κάπνισμα, καταναλώνοντας αλκοόλ με μέτρο, προσέχοντας τη διατροφή μας, βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία και αποφεύγοντας τη χρήση ορμονών.

Να προλαμβάνουμε μέσω του προληπτικού ελέγχου

Η τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και η ετήσια ψηφιακή μαστογραφία, μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου καρκίνου ή ακόμη και προκαρκινικών αλλοιώσεων που φαίνονται μόνο στη μαστογραφία.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών κάνουμε κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια και μετά τα 40 έτη κάθε χρόνο. Η πρώτη μαστογραφία πραγματοποιείται στην ηλικία των 35-40 ετών.

Αλλάξτε και εσείς τον τρόπο ζωής σας και φροντίστε να κάνετε ετήσιο check-up, εντάσσοντας την απαραίτητη ψηφιακή μαστογραφία. Επιλέξτε για τη φροντίδα της υγείας σας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.

Ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται με επιτυχία!