Τα νέα μας

03.12.2021

Η Σωματική Δραστηριότητα απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της κοινωνικότητας στα παιδιά

σωματική δραστηριότητα

Γνωρίζατε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με αύξηση της εμφάνισης ασθενειών όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2;

Ειδικά στα παιδιά ο χρόνος που περνούν μπροστά στη τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet και smart phone για λόγους ψυχαγωγίας, κλέβει χρόνο από τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της φαντασίας και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας;

  • Επιλέγουμε δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να είμαστε σωματικά δραστήριοι μαζί με τα παιδιά μας, όπως περπάτημα, ποδήλατο, ομαδικά παιχνίδια, βόλτα στην παραλία, στο βουνό, σε πάρκα, στην παιδική χαρά, κ.α.
  • Επιλέγουμε δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μύες και τα οστά.
  • Λειτουργούμε ως πρότυπο για τα παιδιά και περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο που αφιερώνουμε μπροστά στη τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό μας.
  • Απομακρύνουμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τα υπνοδωμάτια.
  • Προτρέπουμε τα παιδιά μας να αθλούνται και να είναι σωματικά δραστήρια.
  • Προτιμάμε να κάνουμε χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα.
  • Σκεφτόμαστε την κίνηση σαν ευκαιρία και όχι σαν αγγαρεία.

Τα οφέλη είναι πολλά και εάν συνδυάσουμε μαζί με την άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, βελτιώνουμε την υγεία μας, το φυσιολογικό σωματικό βάρος και την ποιότητα του ύπνου μας.

Ας περιορίσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερο τον καθιστικό τρόπο ζωής και τον χρόνο μπροστά στις οθόνες και ας βγούμε έξω να περπατήσουμε, να αθληθούμε και να χαρούμε μαζί με τους αγαπημένους μας.

Τέλος ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε την υγεία μας με προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις επιλέγοντας  τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας FIRST CARE και FIRST CARE ADVANCED της INTERASCO.