Τα νέα μας

06.03.2018

6 Μαρτίου: Hμέρα κατά της σχολικής βίας!

σχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Η σχολική βία ορίζεται ως η επανειλημμένη, εσκεμμένη και άνευ πρόκλησης άσκηση εκφοβισμού από μια ομάδα παιδιών-εφήβων ή/και ένα μεμονωμένο παιδί-έφηβο προς μια έτερη ομάδα ατόμων ή/και ένα συγκεκριμένο άτομο παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, η οποία εκδηλώνεται είτε λεκτικά, είτε σωματικά. Αποτέλεσμα της σχολικής βίας αποτελεί η διαταραχή της σχολικής ζωής και η περιθωριοποίηση των παιδιών που εκφοβίζουν αλλά και των παιδιών που αποδέχονται τη θυματοποίηση, με αποτέλεσμα πολλά άτομα εφηβικής κυρίως ηλικίας να αποχωρούν από το σχολείο κρυφά κατά την ώρα των μαθημάτων.

Ο κυριότερος σκοπός αυτής της ημέρας είναι να πραγματοποιηθούν από τις σχολικές μονάδες ενημερωτικά σεμινάρια στους μαθητές, τους οποίους θα ενημερώνουν αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό με σκοπό να κινητοποιηθούν να μπορέσουν να ενημερώσουν το προσωπικό του σχολείου αλλά και την οικογένειά τους σε περίπτωση που γνωρίζουν ότι κάποια παιδιά που ασκούν βία σε συμμαθητές τους ή σε περίπτωση που οι ίδιοι αποτελούν θύματα εκφοβισμού. Άλλωστε τα σχολεία αποτελούν μια τρόπον τινά «μικρογραφία» της κοινωνίας, κατά συνέπεια εάν καλλιεργηθεί στα παιδιά το ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς τους συμμαθητές τους, θα υιοθετήσουν αντίστοιχες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές και ως ενήλικες, με αποτέλεσμα τη γενικότερη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

H Interasco, εκφράζοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τις ελληνικές οικογένειες, εμπλούτισε τις δωρεάν παροχές των προγραμμάτων νοσηλείας και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μητέρα εξασφάλισε δύο ακόμη παιδιατρικές ειδικότητες για δωρεάν επίσκεψη για έκτακτα περιστατικά, τον Παιδο-ορθοπεδικό και τον ΩΡΛ, καθώς και ποσό των 200€ για διαγνωστικές εξετάσεις παιδιών έως 16 ετών σε περιπτώσεις περιστατικών που κρίνονται ως επείγοντα και 50% έκπτωση εφόσον η αξία των διαγνωστικών εξετάσεων υπερβεί τα 200€.