Τα νέα μας

11.01.2019

Μήπως νομίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί;

αλλεργικοί

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παρουσιάζουν κάποια τροφική αλλεργία, ωστόσο ένα 20% από αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους αλλεργικούς σφάλλουν. Μάλιστα, μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, απέδειξε ότι το 19% των ενηλίκων που θεωρούνται αλλεργικοί δεν έχουν σχετικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, ένας στους δέκα ενήλικες δεν πάσχει από αλλεργία αλλά από δυσανεξία ή άλλες παρενέργειες που προκαλούνται από συγκεκριμένες τροφές και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 40.000 ενήλικες και απέδειξαν ότι μόλις οι μισοί από αυτούς πάσχουν από διαγνωσμένη αλλεργία. Από τους τελευταίους μάλιστα οι μισοί εκδήλωσαν ένα μοναδικό περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο οδήγησε σε κάποια κλινική μόνο το 38% αυτών.

Η έρευνα αυτή βοήθησε τους επιστήμονες στο να απομονώσουν τα πραγματικά επικίνδυνα περιστατικά που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή μας, καθώς οι θάνατοι λόγω αλλεργικής αντίδρασης δεν είναι τελικά πολλοί σε αριθμό, ωστόσο αποτελούν αναμφισβήτητο γεγονός. Εάν η τροφική αλλεργία είναι επιβεβαιωμένη, είναι σημαντικός ο τρόπος αντιμετώπισής της, η αναγνώριση των συμπτωμάτων αναφυλαξίας και η διάκριση του πότε θα πρέπει να χορηγηθεί επινεφρίνη στον ασθενή.

Οποιαδήποτε τροφή μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά ποιες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες; Σύμφωνα με τους επιστήμονες την πρώτη θέση κατέχουν εδώ τα οστρακοειδή, που ξεκινούν να προκαλούν αλλεργίες κατά την ενήλικη ζωή και έπειτα εκδηλώνονται καθόλα τα χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Άλλα ύποπτα τρόφιμα είναι οι ξηροί καρποί και το γάλα.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από το πόσο συνήθεις είναι οι αλλεργίες που εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό έρχεται να αντικρούσει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι αλλεργίες εκδηλώνονται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα αν και περιελάμβανε μεγάλο αριθμό εξεταζόμενων υποκειμένων, έδωσε στοιχεία που συλλέχθηκαν από άτομα που είχαν τα ίδια ισχυριστεί ότι πάσχουν από κάποια αλλεργία, γεγονός που δεν την καθιστά 100% ακριβή.

Συνετέλεσε ωστόσο στην περαιτέρω διερεύνηση των τροφικών αλλεργιών και στη σημασία της διάγνωσης αυτών από ειδικούς, προκειμένου να σταματήσουμε να αποφεύγουμε συγκεκριμένες τροφές τις οποίες εσφαλμένα θεωρούμε επικίνδυνες.

Εμπιστευθείτε και εσείς τη γνώμη ενός ειδικού για να μην έχετε το φόβο να καταναλώσετε τροφές που αγαπάτε και εμπιστευθείτε τη φροντίδα της υγείας σας στην Interasco, επιλέγοντας τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New.