Τα νέα μας

19.04.2018

Η αυτοδιάγνωση και οι συνέπειες της

Είναι γεγονός πως σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή καταφεύγουμε στο διαδίκτυο προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για να διευκολύνουμε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Τι συμβαίνει όμως όταν συμβουλευόμαστε μια μηχανή αναζήτησης προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι μπορεί να ευθύνεται όταν αισθανόμαστε κάποια αδιαθεσία;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας αποδεικνύει ότι εξαιτίας της επιβαρυμένης οικονομικής κατάστασης όλο και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης διαφόρων ασθενειών με την βοήθεια του διαδικτύου. Εντούτοις, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταφεύγουμε στην αυτοδιάγνωση, καθώς λόγω του ότι το Internet προσπαθεί να μας δίνει -όσο πιο συμπτηγμένη και περιεκτική γίνεται- την πληροφορία των συμπτωμάτων που εμφανίζουμε και αναζητούμε, μπορεί εύκολα να μεταφράσει έναν απλό πονοκέφαλο σε ενδεχόμενο καρκίνο ή έναν «αθώο» στομαχόπονο σε έλκος. Αυτές οι αναζητήσεις έχουν ως συνέπεια την ψυχική μας φόρτιση, καθώς μας κατακλύζουν οι σκέψεις ότι μπορεί να έχουμε κάτι τόσο σοβαρό, ώστε να απειλείται όχι μόνο η υγείας μας αλλά ακόμη και η ίδια μας η ζωή.

Ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης ταλανίζει την ιατρική κοινότητα, καθώς πολλοί καταφεύγουν στους γιατρούς και τις κλινικές, έχοντας ήδη τα πιθανά πορίσματα των συμπτωμάτων που εμφανίζουν έτοιμα από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να απαιτούν να τους δοθεί η κατάλληλη θεραπεία αφού προβούν σε σωρό ιατρικών εξετάσεων για να εξακριβωθεί σε ποια ασθένεια τελικά αντιστοιχούν τα όποια άλγη ή σωματική δυσφορία τους. Ακόμη χειρότερες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα που δεν αισθάνονται καλά και φοβούνται να επισκεφθούν κάποιον ιατρό, συμβουλεύονται το Internet για την θεραπεία της νόσου από την οποία εικάζουν ότι πάσχουν.

Η Interasco σας συμβουλεύει να αποφεύγετε την αυτοδιάγνωση, επιλέγοντας ανταυτής ολοκληρωμένα προγράμματα υγείας που σας προσφέρουν τόσο τη δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε έκτακτου περιστατικού,  όσο και την σωστή παρακολούθηση της υγείας σας με ολοκληρωμένα ετήσια check up.