Τα νέα μας

23.03.2018

24 Μαρτίου 2018: Η ώρα της Γης!

ώρα της Γης

Στις 24 Μαρτίου είναι η ώρα της Γης για το 2018. Όλοι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα τους από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ ως μια ένδειξη ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Ειδικότερα φέτος η ώρα της Γης είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή, η οποία απειλείται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει ενταθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στη δική μας θάλασσα , τη Μεσόγειο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει εντονότατα προβλήματα. Εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας που σημειώνεται κάθε χρόνο σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων, οδηγείται σε προοδευτική αλλοίωση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Τα υφιστάμενα είδη αρχίζουν να μειώνονται και αντικαθίστανται από άλλα είδη, μεταξύ των οποίων είναι και ο λαγοκέφαλος, ψάρι τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περίπτωση που καταναλωθεί από άνθρωπο, το οποίο οι περισσότεροι έχουμε δει και ακούσει από τα ειδησεογραφικά κανάλια και εκπομπές.  Υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν εισχωρήσει στη Μεσόγειο τα τελευταία έτη περί τα 1000 είδη ψαριών από άλλες θάλασσες.

Εκτός από τη μεταβολή της ζωής του βυθού η Μεσόγειος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και μείζον θέμα ρύπανσης. Ο αυξανόμενος πληθυσμός της περιοχής, σε συνδυασμό με τα κρουαζιερόπλοια και τα εμπορικά πλοία , οι εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται βιομηχανικά προϊόντα και γενικότερα τα εργοστάσια, συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης. Μια από τις αιτίες που βοηθούν στη διατήρηση της ρύπανσης αυτής είναι και η μη αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας ως ενεργοί πολίτες να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τις νεότερες γενιές, για το πόσο σημαντικό είναι να ενδιαφερόμαστε για τις θάλασσές μας και να είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι πάνω στο ζήτημα της προστασίας αυτών. Μέρος της συμβολής μας αυτής στο περιβάλλον αποτελεί και η συμμετοχή μας στην ώρα της Γης και αυτό τον χρόνο!

Στην Interasco μέρος των αξιών μας είναι η επίγνωση της εταιρικής και κοινωνικής μας ευθύνης, καθώς αποτελούμε ενεργά και υπεύθυνα μέλη του κοινωνικού μας συνόλου. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε και εσείς στην ώρα της Γης.