Τα νέα μας

15.03.2018

15 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή

παγκόσμια ημέρα καταναλωτήΗ 15η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή! Καταναλωτές τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών είναι όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Με τις αγοραστικές τους αποφάσεις δύνανται να επηρεάσουν τις χώρες τους οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά.

Στη σημερινή –ψηφιακή- εποχή ιδιαίτερα σημαντική δίοδος απόκτησης αγαθών για τους καταναλωτές αποτελούν οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο τα τελευταία έτη. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, με βάση επίσημες μετρήσεις του περασμένου έτους, από το 72% των Ελλήνων που αποτελούν χρήστες του διαδικτύου σχεδόν το 40% αυτών πραγματοποιούν και ηλεκτρονικές αγορές.

Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη ανάγκη για όλους μας είτε αποτελούμε καταναλωτές είτε ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), να ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να πραγματοποιούμε ασφαλείς συναλλαγές, είτε αυτές υλοποιούνται απευθείας μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων είτε μέσω e-banking.  Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι η διασφάλιση των προσωπικών στοιχείων του πελατολογίου τους έναντι περιπτώσεων hacking και κακόβουλων λογισμικών, οι οποίες μπορεί να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων όσο και στο πελατολόγιό τους, λόγω ενδεχόμενης διαρροής προσωπικών στοιχείων (email, λογαριασμών τραπεζών, κωδικών πρόσβασης στο e-shop κλπ).

Ως καταναλωτές πρέπει να μην εκθέτουμε των προσωπικούς μας κωδικούς σε εμφανή σημεία στον υπολογιστή μας είτε στο κινητό μας αλλά και να αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς μας. Επίσης σημαντικό είναι να ελέγχουμε τις συναλλαγές μέσω του e-banking μας και σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι κάποια συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε από εμάς να επικοινωνήσουμε άμεσα με την τράπεζά μας. Για τους κατόχους e-shops είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλο software αλλά και πρόγραμμα προστασίας από ιούς προκειμένου να προστατεύουν το site τους από τους ηλεκτρονικούς κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

Η Interasco, στεκόμενη στο πλευρό των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών, φέρνει την καινοτομία στην ασφάλιση, προσφέροντάς σας το Πρόγραμμα Ασφάλισης Κυβερνοχώρου (Cyber Risk Insurance), για να μπορούν όλοι οι επιχειρηματίες να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα επαγγελματικά τους όνειρα νιώθοντας ασφαλείς για τους ίδιους και το πελατολόγιό τους!