Τα νέα μας

14.11.2022

Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, λόγω της γενέθλιας ημέρας του Frederick Banting που σε συνεργασία με τον Charles Best συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, αξίζει να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και πρόληψη για την καλύτερη διαχείριση του.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες των νεύρων, του αμφιβληστροειδούς κα. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη και αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Δυστυχώς τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά κάθε χρόνο και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 οι διαβητικοί παγκοσμίως θα ανέλθουν στα 642 εκατομμύρια.

Ποια άτομα όμως πρέπει να ελέγχονται τακτικά ;

Άτομα ασυμπτωματικά, μη παχύσαρκα μετά τα 45 έτη οφείλουν να ελέγχονται. Νωρίτερα, οφείλουν να ελέγχονται τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που έχουν κάποιο επιπλέον παράγοντα κινδύνου, όπως συγγενείς πρώτου βαθμού με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, ή πάσχουν από υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης οι μητέρες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κυήσεως ή έχουν γεννήσει υπέρβαρα νεογνά πρέπει να ελέγχονται τακτικά.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη παίζει η εκπαίδευση του διαβητικού ασθενούς όσον αφορά στη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί, στον έλεγχο του σακχάρου από τον ίδιο και στη χορήγηση ινσουλίνης.

Η διατροφή και η αύξηση της σωματικής άσκησης παραμένουν σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου. Η ποιότητα και η μείωση της ποσότητας στο πιάτο μας συντελεί στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης του και η  μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, ψάρι και φρούτα, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Για τους παραπάνω λόγους και την άμεση πρόληψη της υγείας σας, επιλέξτε τα ολοκληρωμένα εξωνοσοκομειακά προγράμματα της Interasco First Care Advanced, με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις στα ιδιόκτητα και συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες στο 210-6793222 ή στο https://www.interasco.gr/first-care/