Τα νέα μας

13.09.2019

Πώς να καταναλώνουν τα παιδιά σας ευκολότερα τα λαχανικά

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε τα λαχανικά που συνοδεύουν το φαγητό τους, λέγοντάς τους πόσο νόστιμα αλλά και θρεπτικά είναι, αλλά το μόνο που πετυχαίνετε είναι να αφήσουν τα λαχανικά ανέγγιχτα στο πιάτο τους ή να καταναλώσουν ελάχιστη ποσότητα; Σίγουρα η εικόνα που περιγράφουμε είναι συχνή για αρκετούς γονείς, ωστόσο μία νέα έρευνα έδειξε ότι τελικά υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πιο εύκολα τα λαχανικά.

Η έρευνα που προαναφέραμε πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και μετείχαν σε αυτήν 32 οικογένειες με παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών, στα οποία δεν άρεσαν τα λαχανικά. Οι οικογένειες χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: στο ένα γκρουπ οι γονείς δοκίμασαν να πείσουν τα παιδιά τους να καταναλώσουν μόνο ένα είδος λαχανικού, στο δεύτερο γκρουπ τα παιδιά κλήθηκαν να δοκιμάσουν ποικιλία λαχανικών και στο τρίτο γκρουπ δεν έγινε καμία προσπάθεια μεταβολής των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Η συλλογή των δεδομένων έγινε με διάφορους τρόπους: προσφέρθηκαν στις ερευνητικές εγκαταστάσεις δύο μεσημεριανά γεύματα κατά τα οποία τα παιδιά κατανάλωναν όσα λαχανικά ήθελαν, έγιναν προσπάθειες αλλαγής της ποσότητας των λαχανικών που καταναλώνουν τα παιδιά στο σπίτι, υπήρχαν σχετικά ημερολόγια καταγραφής διαιτολογίου στο σχολείο και οι γονείς κρατούσαν επίσης σχετική αναφορά των αποτελεσμάτων.

Οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν ήταν καθαρά γονικό ζήτημα. Οι οικογένειες του πρώτου γκρουπ σέρβιραν στα παιδιά τους αποκλειστικά μπρόκολο, και οι οικογένειες του δεύτερου γκρουπ σέρβιραν μπρόκολο, κολοκυθάκια και αρακά. Η αγορά των λαχανικών χρηματοδοτήθηκε από την έρευνα, και οι γονείς ακολούθησαν τις μερίδες και τον τρόπο μαγειρέματος των ειδικών, μαζί με κάποιες συμβουλές, στον τρόπο που θα παρουσίαζαν στα παιδιά τους τα γεύματα με τα λαχανικά. Στόχος ήταν τα παιδιά να καταναλώσουν ένα μικρό κομμάτι από το κάθε λαχανικό τρείς φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες. Όταν ο στόχος πραγματοποιούνταν, το παιδί λάμβανε σαν ανταμοιβή ένα αυτοκόλλητο.

Οι οικογένειες που προσέφεραν στα παιδιά ποικιλία λαχανικών κατάφεραν να αυξήσουν την κατανάλωση λαχανικών από 0,6 σε 1,2 μερίδες, ενώ τα παιδιά που δοκίμαζαν μόνο ένα λαχανικό δεν άλλαξαν διατροφικές συνήθειες. Μάλιστα η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών συνεχίστηκε από τα παιδιά που δοκίμαζαν ποικιλία λαχανικών και τους επόμενους τρεις μήνες μετά τη λήξη της έρευνας.

Κατά συνέπεια, η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ένας τρόπος να πείσουμε τα παιδιά μας να καταναλώσουν πιο εύκολα τα λαχανικά είναι να τους προσφέρουμε μία ποικιλία αυτών. Έτσι τα παιδιά θα μπορέσουν να γνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις και μάλιστα να ανακαλύψουν και το ποια λαχανικά είναι να αγαπημένα τους!

Προσφέρετε κι εσείς στα παιδιά σας ποικιλία λαχανικών, για να τα δοκιμάζουν ευκολότερα και θωρακίστε την υγεία τους επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.