Τα νέα μας

06.10.2020

Φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας

διατροφή

Το φθινόπωρο έφτασε και είναι καιρός να εντάξουμε στη διατροφή μας υγιεινά εποχιακά τρόφιμα που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα φθινοπωρινά προϊόντα που αξίζει να έχουν μία θέση στη διατροφή μας.

Ξεκινάμε με την κολοκύθα, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε β-καροτένη, στην οποία οφείλει και το ζωηρό της χρώμα. Η β-καροτένη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό μας, γεγονός που ωφελεί εξαιρετικά την επιδερμίδα και την όρασή μας. Για να μπορέσουμε να την εντάξουμε στις συνταγές μας μπορούμε να ισορροπήσουμε την γλυκύτητά της συνδυάζοντάς την με αλμυρά βότανα όπως το φασκόμηλο.

Άλλο φθινοπωρινό λαχανικό είναι τα παντζάρια, τα οποία είναι 100% εδώδιμα, από τα φύλλα τους μέχρι τις ρίζες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυσικά νιτρικά άλατα και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε τόσο βρασμένα όσο και ωμά στις σαλάτες μας.

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν ένα ακόμη υγιεινό φθινοπωρινό λαχανικό. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ποτάσσιου και μπορούν να καταναλωθούν μόνες τους ή σαν συνοδευτικό στα φαγητά μας. Το λάχανο αποτελεί επίσης εποχιακό λαχανικό εξαιρετικής θρεπτικής αξίας. Έχει εξαιρετικά λίγες θερμίδες, και μας προσφέρει βιταμίνη Α, C, Κ, αλλά και μαγνήσιο και μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά στη μαγειρική, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με γλυκές τροφές όπως είναι τα καρότα και τα μήλα. Άλλο εξαιρετικά ωφέλιμο λαχανικό είναι και οι μπάμιες, οι οποίες περιέχουν βιταμίνες Κ και C αλλά και φολικό οξύ.

Στα φρούτα του φθινοπώρου ανήκουν τα αχλάδια, τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε ίνες και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Άλλο εποχιακό φρούτο είναι και τα cranberries τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να καταναλωθούν μαζί με τα δημητριακά μας ή και μόνα τους.

Εντάξτε κι εσείς τις παραπάνω υγιεινές τροφές στο διαιτολόγιό σας αυτό το φθινόπωρο, για να ενισχύσετε την καλή υγεία του οργανισμού σας και προστατεύστε συνολικά την υγεία σας, επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.