Τα νέα μας

04.12.2019

Υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά την εορταστική περίοδο

διατροφικές

Ο Δεκέμβριος έφτασε και πολλοί έχουν ήδη στολίσει το xριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού. Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θα βρεθούμε σε γιορτινά τραπέζια γεμάτα λαχταριστά εδέσματα, στα οποία δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε. Ας δούμε λοιπόν πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, προκειμένου να απολαύσουμε το φαγητό μας χωρίς να βλέπουμε την ένδειξη της ζυγαριάς να ανεβαίνει

Καταρχάς δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό μας. Εάν το κάνουμε, κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουμε περισσότερο βάρος, καθώς θα νιώθουμε περισσότερο πειναμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τώρα είμαστε στο εορταστικό τραπέζι είναι καλό να επιλέξουμε μικρότερα πιάτα γιατί σε αυτά η ποσότητα του φαγητού μοιάζει περισσότερη. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν για τα γεύματά τους μικρότερα πιάτα καταναλώνουν 22% λιγότερες θερμίδες από αυτούς που επιλέγουν κανονικά ή μεγάλα πιάτα.

Σημαντικό είναι και το να τρώμε αργά, προκειμένου να μην τρώμε πολύ. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι καταναλώνουν αργά το φαγητό τους, καταναλώνουν 1/3 λιγότερης τροφής από τους υπόλοιπους. Άλλο «τέχνασμα» είναι το να γεμίσουμε το πιάτο μας κατά 1/3  με λαχανικά, τα οποία όχι μόνο αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά μας προστατεύουν επίσης και από καρδιαγγειακά επεισόδια και μας βοηθούν να αισθανόμαστε κορεσμό, αποτρέποντας την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού.

Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγουμε και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς με τα ποτά προσλαμβάνουμε αρκετά μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Για να διατηρήσουμε την καλή μας φόρμα και στις γιορτές είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε και τον καθημερινό μας περίπατο ή την ήπια αερόβια άσκηση. Όταν τώρα νιώσουμε πλέον ότι έχουμε χορτάσει είναι καλό να αρνηθούμε το επιπλέον φαγητό που μας προσφέρουν οι οικοδεσπότες μας.

Τέλος, για να είμαστε όχι μόνο υγιείς σωματικά, αλλά και ψυχικά καλό θα είναι να συμμετάσχουμε και εμείς στην προετοιμασία των εορταστικών εδεσμάτων καθώς έτσι κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αυτή τη χρονιά κάντε τις σωστές διατροφικές επιλογές και θωρακίστε την υγεία σας με το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.