Τα νέα μας

22.10.2020

Τρόποι για να θέτουμε πιο αποτελεσματικά όρια στη ζωή μας

όρια

Η καθιέρωση ορίων στη ζωή μας θεωρείται αναγκαιότητα για τις υψηλές επιδόσεις αλλά και την παραγωγικότητά μας, καθώς μας επιτρέπουν να μείνουμε επικεντρωμένοι στους στόχους μας και κατ’ επέκταση να τους επιτύχουμε. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε θέσουμε τα δικά μας όρια.

Καταρχάς είναι σημαντικό να έχουμε ένα πρόγραμμα και να το τηρούμε όσο το δυνατόν πιο πιστά μπορούμε. Χωρίς συγκεκριμένο πλάνο συχνά οδηγούμαστε στο να σκεφτόμαστε πράγματα και εργασίες που δεν είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν οποιαδήποτε στιγμή. Εάν η ιδέα ενός αυστηρού προγράμματος μας φοβίζει, μπορούμε να περιορίσουμε λίγο τα διαλλείματά μας ή την ώρα που αφιερώνουμε για να δούμε videos ή τηλεόραση, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας πιο δημιουργικά.

Έπειτα, ουσιαστικό είναι το να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο παρόν. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τυχόν αστοχίες του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσουμε πως οτιδήποτε κάνουμε τώρα είναι καθοριστικό για το μέλλον μας. Επίσης εάν είμαστε υπερβολικά κοινωνικοί, σε σημείο που φτάνουμε να αναβάλλουμε σημαντικές υποχρεώσεις εξαιτίας των κοινωνικών μας συναναστροφών, θα πρέπει να περιορίσουμε τις όποιες συναντήσεις και πολύωρες συζητήσεις με τα άτομα του περιβάλλοντός μας και να επικεντρωθούμε πρώτα στους στόχους μας.

Εάν τώρα είμαστε προσκολλημένοι στο να είναι όλα τέλεια γύρω μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πρωταρχικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επιτυχία μας και όχι το αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις τυπικές καθημερινές μας υποχρεώσεις. Σε περιπτώσεις που νιώθουμε πιεσμένοι από τις απαιτήσεις των ατόμων του περιβάλλοντός μας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ικανοποίηση και η ευτυχία των ανθρώπων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Έτσι, θα καταφέρουμε να βάλουμε κατά μέρος τα θέλω των άλλων και θα δώσουμε προτεραιότητα στις δικές μας επιθυμίες και επιδιώξεις.

Τέλος καλό θα είναι να εξοικειωθούμε με την έννοια της αναβλητικότητας όταν αυτή είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί σε δευτερεύουσες υποχρεώσεις μας, που μας εμποδίζουν από το να είμαστε παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι στους στόχους μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα, προκειμένου να θέσετε αποτελεσματικά όρια σε οτιδήποτε εμποδίζει την παραγωγικότητα και τους στόχους σας και αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.