Τα νέα μας

04.01.2020

Τρόποι για να αποφεύγουμε την παγίδα της σύγκρισης

Οι περισσότεροι από εμάς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Συγκρίνουμε τα όσα έχουμε καταφέρει σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο και μάλιστα αρκετές φορές η σύγκριση αυτή επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανεπαρκείς. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να αποφύγουμε την παγίδα της σύγκρισης και να επικεντρωθούμε σε όσα πραγματικά επιθυμούμε και θέλουμε να επιτύχουμε.

Ας ξεκινήσουμε με τα social media και ας αναρωτηθούμε εάν τα άτομα που ακολουθούμε σε αυτά αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης ή απλά αποτελούν πρόσωπα που επιδεικνύουν αποκλειστικά τα υλικά αγαθά τους. Είναι καιρός να ψάξουμε για άτομα που επιλέγουν τα ταξίδια, την παιδεία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Άτομα που οι αναρτήσεις τους θα μας δώσουν ιδέες και θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε ουσιαστικά.

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι  το σωστό είναι ότι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας όχι με άλλα άτομα, αλλά με εμάς τους ίδιους σε σχέση με το πως είμασταν κάποτε. Οφείλουμε να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία για ανασκόπηση, προκειμένου να νιώθουμε υπερήφανοι για τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και να προσπαθούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι, ακόμη και τα άτομα με τα οποία συγκρίνουμε τον εαυτό μας ή τα άτομα που θαυμάζουμε έχουν επίσης αδυναμίες και ανασφάλειες. Αναλογιζόμενοι ακριβώς αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και θα μπορέσουμε να «αγκαλιάσουμε» και τις δικές μας αδυναμίες, μετατρέποντάς τις σταδιακά σε προτερήματα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Τέλος βασικό στοιχείο είναι και η ανταμοιβή. Αντί να εγκλωβιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στη σύγκριση με τους άλλους, μπορούμε να στραφούμε στο να κάνουμε ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν στόχο. Έτσι θα ενισχυόμαστε περισσότερο ψυχολογικά και θα προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο, χωρίς να μας απασχολούν τόσο τα όσα έχουν καταφέρει τα άλλα άτομα του περιβάλλοντός μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να μην σας περιορίζει η παγίδα της σύγκρισης και αν κατέχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.