Τα νέα μας

18.08.2020

Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες που ωφελούν τον οργανισμό μας

πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούμε να προσλάβουμε από διάφορες, φυτικές κατά κύριο λόγο, τροφές. Μπορούν να περιορίσουν ενδεχόμενα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, να μας προστατεύσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές που μας προσφέρουν τις πολύτιμες για τον οργανισμό μας πολυφαινόλες.

Καταρχάς πολυφαινόλες περιέχουν καρυκεύματα όπως το γαρίφαλο, η αποξηραμένη μέντα και ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στις συνταγές μας. Άλλη πηγή πολυφαινολών είναι η σκόνη κακάο, η οποία περιέχει 3,5 mg πολυφαινολών ανά 100 gr. Αλλά και η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει 1,6 mg πολυφαινολών στα 100 gr. Αν λοιπόν νιώσουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε κάτι γλυκό, μπορούμε να προτιμήσουμε ένα ρόφημα κακάο ή λίγη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

Επίσης τα μύρτιλα, οι φράουλες αλλά και τα σμέουρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε από τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Άλλα φρούτα πέραν της κατηγορίας των μούρων, είναι και τα δαμάσκηνα, τα κεράσια, οι μαύρες σταφίδες, τα μήλα αλλά και τα ρόδια. Εάν λοιπόν αισθανόμαστε διψασμένοι, μπορούμε να προτιμήσουμε έναν χυμό με ρόδι και μήλο.

Άλλη κατηγορία τροφής που περιέχει πολυφαινόλες είναι τα όσπρια και ιδιαίτερα τα μαύρα αλλά και τα λευκά φασόλια που περιέχουν γύρω στα 50 mg πολυφαινολών στα 100 gr. Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα -αν και έχουν υψηλή θερμιδική αξία- είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και πολυφαινόλες, κατά συνέπεια είναι καλό να τα καταναλώνουμε, αλλά σε ελεγχόμενες ποσότητες. Και τα λαχανικά όπως οι αγγινάρες, τα κόκκινα κρεμμύδια και το σπανάκι περιέχουν πολυφαινόλες αν και η περιεκτικότητά τους σε αυτές είναι μικρότερη από αυτή των φρούτων.

Τέλος, στην κατηγορία των πόσιμων πηγών πολυφαινολών, συγκαταλέγονται το κόκκινο κρασί το οποίο περιέχει και αντιοξειδωτικά, καθώς και το μαύρο και πράσινο τσάι.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω πλούσιες σε πολυφαινόλες τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας και θωρακίστε συνολικά την υγεία σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.