Τα νέα μας

23.08.2019

Τοξικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε

συνήθειες

Υπάρχουν στη ζωή μας τρόποι δράσης και συμπεριφορές που μας εξελίσσουν και μας οδηγούν στην επιτυχία. Υπάρχουν όμως και κάποιες συνήθειες που μπορούμε να τις αποκαλέσουμε και «τοξικές» καθώς αποτελούν επαναλαμβανόμενες αρνητικές συμπεριφορές που μας πηγαίνουν πίσω και μας κρατούν νοητικά και συναισθηματικά φυλακισμένους. Το πρώτο βημα στην καταπολέμηση αυτών των συνηθειών είναι η αναγνώριση και το επόμενο η επίλυσή τους. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι «τοξικές» συνήθειες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Μία τοξική συνήθεια είναι το να προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει, ενώ στην πραγματικότητα υφιστάμεθα ψυχικό βάρος από τα διάφορα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Το σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα και τα προβλήματά μας σε άτομα που εμπιστευόμαστε. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε ξανά σε θέση να χαμογελάσουμε.

Άλλη κακή συνήθεια είναι το να αφήνουμε τις πληγές του παρελθόντος να μας σημαδεύουν και  να καταστρέφουν το παρόν μας και ό, τι προσπαθούμε να χτίσουμε στο εδώ και στο τώρα. Ωστόσο, κάθε δυσκολία του παρελθόντος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πληγή, αλλά ως εμπειρία που θα μας μάθει να αποφεύγουμε να κάνουμε παρόμοια λάθη.

Λάθος είναι επίσης το να αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε νέο που μπορεί να φέρει την αλλαγή και την εξέλιξη στη ζωή μας. Άλλωστε, η αλλαγή και η εξέλιξη αρχίζουν από το σημείο που σταματά η ζώνη άνεσης. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που αισθανόμαστε άσχημα είναι καλό να έχουμε υπόψη μας ότι οι αλλαγές που βιώνουμε σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος.

Επίσης συχνά ανησυχούμε και αγχωνόμαστε χωρίς να κάνουμε κάτι γι αυτό. Είναι σημαντικό το να μάθουμε να μετατρέπουμε το παθητικό άγχος σε ενεργητικό, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και όχι να αιωρούμαστε μεταξύ αυτών. Λάθος είναι ακόμη και το να θυσιαζόμαστε για τους άλλους. Σίγουρα πρέπει να βοηθάμε τα άτομα του περιβάλλοντός μας, όχι όμως σε σημείο τέτοιο που να καταλήγουμε να καταστρατηγούμε τις δικές μας επιθυμίες, τα όνειρά μας και τις ευκαιρίες μας για προσωπική εξέλιξη.

Τέλος, δε θα πρέπει να παίρνουμε προσωπικά οτιδήποτε συμβαίνει. Εξάλλου οι άνθρωποι δύσκολα κάνουν πράγματα εξαιτίας μας, και είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις και τις αποφάσεις τους. Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τον εαυτό μας για μία συμβουλή που δώσαμε σε κάποιον, καθώς ο τρόπος δράσης του κάθε ανθρώπου εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του στάση ζωής.

Περιορίστε κι εσείς τις «τοξικές» σας συνήθειες για να γνωρίσετε πιο άμεσα την επιτυχία στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή και νιώστε απόλυτα ασφλαλείς για την υγεία σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης «First Care» της Interasco.