Τα νέα μας

31.08.2018

Συμβουλές για ποιοτικό ύπνο!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Κέντρου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ ένας στους 3 ενήλικες κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, γεγονός ανησυχητικό, καθώς ο επαρκής ύπνος μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι η καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, η μείωση του άγχους, η βελτίωση της μνήμης και η ευκολότερη απώλεια βάρους.

ύπνο

Υπάρχουν δέκα συνήθειες τις οποίες εφόσον υιοθετήσουμε ή αλλάξουμε, θα προσφέρουμε στον εαυτό μας ποιοτικότερο ύπνο.

Καταρχάς είναι βασικό να ακολουθούμε μια ρουτίνα, πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ακόμη κι αν είμαστε σε περίοδο διακοπών ή αν είναι σαββατόβραδο, προκειμένου να ρυθμίσουμε τον ύπνο μας και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα. Δεύτερον, είναι σημαντικό να ασκούμαστε. Η άσκηση μας βοηθά να αποβάλλουμε το καθημερινό άγχος, και να αποφορτιστούμε ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα. Τρίτον πρέπει αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τα απογεύματα ροφήματα και τροφές που περιέχουν καφείνη, όπως είναι το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, και η σοκολάτα, καθώς και να αποφεύγουμε το βράδυ τα καυτερά ή βαριά φαγητά, που μπορούν να μας προκαλέσουν δυσφορία ή δυσπεψία. Η τέταρτη συνήθεια που βλάπτει τον ύπνο μας είναι το κάπνισμα, καθώς βάσει ερευνών οι καπνιστές είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να νιώθουν λιγότερο ξεκούραστοι μετά από έναν βραδινό ύπνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πέμπτον, να αποφεύγουμε το αλκοόλ, καθώς ναι μεν η κατανάλωση ποτού μας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, όταν όμως περάσει η επίδρασή του νιώθουμε υπερένταση και δύσκολα μπορούμε να συνεχίσουμε τον ύπνο μας. Έκτον πρέπει να αφήνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphones και tablets μια ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το φως που εκπέμπουν ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου, δυσκολεύοντάς μας να κοιμηθούμε. Έβδομον, όσο κι αν αγαπάμε τα κατοικίδιά μας είναι σημαντικό να μη μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας μαζί τους, ιδιαίτερα όταν κάνουν ανήσυχο ύπνο, καθώς προβλέπεται να μας ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η όγδοη συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε είναι η σταθερή θερμοκρασία (γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου) στο υπνοδωμάτιό μας που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα για να μπορούμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας. Ένατον, να είναι σβηστά τα φώτα πριν από το βραδινό ύπνο, ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να παράγει την απαραίτητη για τη ρύθμιση του ύπνου μελατονίνη. Η δέκατη και τελευταία συνήθεια που πρέπει να σταματήσουμε είναι να μένουμε στο κρεβάτι για να βλέπουμε τηλεόραση, να παίζουμε παιχνίδια ή να δουλεύουμε στο laptop, καθώς έτσι εμποδίζουμε τον ποιοτικό ύπνο.

Ακολουθείστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα, για να μπορείτε να ξεκουράζεστε πιο αποτελεσματικά, στη θαλπωρή του σπιτιού σας, και αφήστε εμάς να φροντίσουμε για την προστασία του, επιλέγοντας τα προγράμματα Προστασία Στέγης της Interasco.