Τα νέα μας

08.12.2020

Τρόποι να μεταβάλουμε το χρονότυπό μας και να γίνουμε πρωϊνοί τύποι

πρωϊνοί

Ο χρονότυπος είναι η φυσική τάση που έχουμε να είμαστε πρωϊνοί ή βραδινοί τύποι. Ωστόσο, επειδή η απαιτητική καθημερινότητά μας απαιτεί να είμαστε παραγωγικοί στις σπουδές, στην εργασία μας αλλά και στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να επηρεάσουμε τον χρονότυπό μας, προκειμένου να είμαστε πιο αποδοτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταρχάς, ο χρονότυπός μας ρυθμίζεται εάν αλλάζουμε σταδιακά την ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο. Αρχίζοντας να ξαπλώνουμε νωρίτερα το βράδυ, θα καταφέρουμε να πηγαίνουμε για ύπνο μέχρι και δύο ώρες νωρίτερα από την ώρα που συνηθίζαμε. Έτσι ο ύπνος μας θα είναι πιο ποιοτικός και θα ξεκινάμε την επόμενη ημέρα με περισσότερη ενέργεια.

Άλλος τρόπος να επηρεάσουμε το βιολογικό μας ρολόι είναι και η επιλογή του σωστού φωτισμού. Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη νύχτα συσκευές οι οποίες εκπέμπουν έντονο μπλε χρώμα, που μοιάζει με αυτό της αυγής, όπως είναι τα tablets και τα κινητά μας και να προτιμήσουμε να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, κάτω από το φως του πορτατίφ μας, το οποίο θα πρέπει να εκμπέμπει φωτισμό με χρώματα αντίστοιχα με αυτά του ηλιοβασιλέματος. Εκτός των βιβλίων μπορούμε να ηρεμίσουμε ακούγοντας την αγαπημένη μας χαλαρωτική μουσική ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

Κι επειδή η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καλό θα είναι να ακολουθούμε ένα σωστό διαιτολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωϊνό, μεσημεριανό αλλά και βραδινό γεύμα το οποίο θα πρέπει να καταναλώνουμε ιδανικά το αργότερο μέχρι τις 8 το βράδυ.

Καλό θα είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο κατά τη διάρκεια που προσπαθούμε να μεταβάλλουμε τον χρονότυπό μας, προκειμένου να παρακολουθούμε πιθανές αλλαγές στη διάθεσή και στην παραγωγικότητά μας. Εάν δούμε ότι δεν κατορθώνουμε να μεταβάλλουμε δραστικά τα ωράριά μας, καλό θα είναι να μην απογοητευόμαστε καθώς η ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού θα πρέπει να γίνει σταδιακά, και με τρόπο που αποδεχόμαστε και δεν μας καταπιέζει, διαφορετικά θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας.

Ακουλουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα, για να μεταβάλλετε τον χρονότυπό σας και να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια το πρωί και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας, επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.