Τα νέα μας

19.06.2019

Πώς η μουσική μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας

music

Οι άνθρωποι νιώθουν διαφορετικά όταν ακούνε μουσική, με αποτέλεσμα η εκάστοτε μελωδία να τους κάνει κάποιες φορές να χαμογελούν και κάποιες να δακρύζουν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι 6 βασικές αρχές που εξηγούν τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις στο άκουσμα της μουσικής.

Η πρώτη αρχή είναι το θετικό συναίσθημα. Κατά βάση η μουσική μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες με τρόπους ευεργετικούς για την υγείας μας και για τη δημιουργική μας σκέψη.

Η δεύτερη αρχή είναι το φαινόμενο του «ξαφνιάσματος». Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να αντιδρά στον απότομο και δυνατό θόρυβο ή στη μη μελωδική μουσική. Αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις συνδέονται με την έκπληξη, το χαμόγελο ακόμη και τον φόβο.

Έπειτα υφίσταται η αρχή του φυσικού συγχρονισμού. Όταν ακούμε μουσική, προσπαθούμε να ενωθούμε με το ρυθμό, με αποτέλεσμα οι εσωτερικοί μας ρυθμοί όπως οι χτύποι της καρδιάς μας επιταχύνονται ή επιβραδύνονται ανάλογα. Αυτό εξηγεί και την επιθυμία μας να χορέψουμε στο ρυθμό της αγαπημένης μας μουσικής, αφήνοντας το σώμα μας να ακολουθήσει τις νότες που ακούμε. Μάλιστα οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές άγχους ακολουθούν ασυναίσθητα αυτή την αρχή, με αποτέλεσμα να χορεύουν πιο έντονα από τους υπόλοιπους εξαιτίας της αυξημένης τους ανάγκης για συναισθηματική εκτόνωση.

Άλλη σημαντική αρχή είναι και η «συναισθηματική ­επιδημία». Η τελευταία είναι ιδιαίτερα εμφανής κυρίως σε συναυλίες, κατά τις οποίες τα συγκροτήματα επηρεάζουν άμεσα τους ακροατές ακόμη και με τη γλώσσα του σώματος, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να καθρεφτίζεται στην κυριολεξία στο κοινό.

Επόμενη αρχή είναι τα γεγονότα που μας προκαλούν συναισθήματα. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του κάθε ανθρώπου που εκφράζονται από ένα τραγούδι, με αποτέλεσμα να αγαπάμε ή να μισούμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς το συνδέουμε άμεσα με κάποια θετική ή αρνητική μας εμπειρία.

Τελευταία αρχή είναι η «μουσική έκπληξη». Όταν ακούμε μουσική πολλές φορές συμβαίνει να ξαφνιαζόμαστε από έναν ρυθμό με αποτέλεσμα να ενθουσιαζόμαστε είτε να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα.

Διασκεδάστε κι εσείς με την αγαπημένη σας μουσική, και νιώστε τόσο θετικά όπως όταν ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι, προστατεύοντας την υγεία της οικογένειάς σας με το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.