Τα νέα μας

22.05.2019

Βοηθήστε τους μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση

αυτοπεποίθηση

Οι μαθητές αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην καθημερινή τους προσπάθεια για μάθηση. Σημασία έχει η αντιμετώπιση τόσο του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και της οικογένειάς τους να είναι τέτοια, ώστε να έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και να νιώθουν ικανοί για συνεχή μάθηση. Να νιώθουν ικανοί να κατακτήσουν τους στόχους τους και να έχουν μία ευτυχισμένη μαθητική ζωή. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε μαθητής έχει την ικανότητα να μάθει και να εξελιχθεί. Εφόσον το πιστέψουμε αυτό η σχέση μας με τους μαθητές μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, καθώς θα τους ενισχύσουμε και θα πιστέψουν και οι ίδιοι στη δυνατότητά τους για μάθηση, εξέλιξη και αριστεία.

Έπειτα, είναι σημαντικές οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε όταν απευθυνόμαστε σε έναν μαθητή. Εάν πούμε στον μαθητή ότι μας απογοήτευσε όταν αποτύχει σε κάποιο τεστ ή ότι δεν καταλαβαίνει κάτι που είναι σχετικά απλό, το πιθανότερο είναι ο μαθητής να αρχίσει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Γι αυτό και οι εκφράσεις μας θα πρέπει να είναι «μπορείς να τα καταφέρεις», «τα πηγαίνεις καλά, προσπάθησε περισσότερο», «είμαι σίγουρος ότι θα τα πας καλύτερα την επόμενη φορά», «έχεις ταλέντο», «πίστεψε σε εσένα».

Σημαντικό για τους μαθητές είναι επίσης η υπομονή, η επιμονή και η επιβεβαίωση. Καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ικανότητα μάθησης, είναι βασικό να τους δείξουμε ότι χρειάζεται να επιμείνουν όταν κάποιο μάθημα τα δυσκολεύει και να τα επιβραβεύουμε για κάθε τι που καταφέρνουν ακόμη κι αν η πρόοδός τους δεν είναι μεγάλη. Έτσι θα αντιληφθούν ότι οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και θα συνεχίζουν να προσπαθούν.

Τέλος, βασικό είναι να μην ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τους μαθητές για την σκληρή τους προσπάθεια, και όταν τους δίνουμε μία υπόσχεση, όπως για παράδειγμα ότι θα τους κάνουμε δώρο εισιτήρια για μία συναυλία να μην αθετούμε τις υποσχέσεις μας. Τόσο οι έπαινοι όσο και οι υποσχέσεις που εκπληρώνονται είναι σημαντικές για τα παιδιά και τους νέους όσο είναι και για εμάς.

Ενισχύστε κι εσείς την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας για να γίνουν ακόμη καλύτεροι μαθητές και φροντίστε για την υγεία τους επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.