Τα νέα μας

06.11.2019

Πώς να κοιμόμαστε ποιοτικά ακόμα κι όταν έχουμε άγχος

άγχος

Πόσες φορές σας έχει τύχει να μένετε ξύπνιοι τη νύχτα, βυθισμένοι σε σκέψεις που σας ταλαιπωρούν και σας αγχώνουν, παρακολουθώντας τις ώρες να περνούν; Το άγχος είναι μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν διαταραχές ύπνου, οδηγώντας μας στο να νιώθουμε μονίμως άτονοι, κουρασμένοι και ως εκ τούτου να καταντούμε αντιπαραγωγικοί. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να κοιμηθούμε ευκολότερα και πιο ποιοτικά παρά το άγχος της καθημερινότητας.

Καταρχάς είναι σημαντικό να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, καθώς όταν αθλούμαστε, το σώμα μας παράγει ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε υγιέστεροι και χαρούμενοι. Μετά από 2 ώρες το αίσθημα της ευεξίας ατονεί και σιγά σιγά αισθανόμαστε κόπωση και κοιμόμαστε πιο εύκολα.

Σημαντικό ρόλο στον ποιοτικό ύπνο παίζει και το στρώμα που επιλέγουμε για το κρεβάτι μας. Εάν νιώθουμε πιεσμένοι ένα μαλακό στρώμα θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, ενώ εάν έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα είναι καλό να επιλέξουμε ένα στρώμα που θα στηρίζει περισσότερο την πλάτη και τη σπονδυλική μας στήλη.

Για να βοηθήσουμε το μυαλό μας να ηρεμήσει και να αδειάσει από τις αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις γιόγκα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Ακόμη, εάν κοιμόμαστε δύσκολα, καλό θα είναι να αποφεύγουμε την καφεΐνη, ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς μπορεί να μας δημιουργήσει ταχυπαλμία και περισσότερο στρες.

Εάν τώρα έχουμε ξαπλώσει και μετά από είκοσι λεπτά δεν καταφέρουμε να κοιμηθούμε το μυστικό είναι να μην παραμείνουμε ξαπλωμένοι, αλλά να σηκωθούμε, να κάνουμε κάποια δραστηριότητα και μόλις νιώσουμε τα μάτια μας να κλείνουν τότε να ξαπλώσουμε και πάλι, ώστε να κοιμηθούμε άμεσα. Τέλος, καλό θα ήταν να γράφουμε τις σκέψεις που μας απασχολούν στο ημερολόγιό μας και να μην τις αφήνουμε να παραμένουν μέσα μας και να μας στερούν τον βραδινό μας ύπνο.

Χαρίστε κι εσείς στον εαυτό σας έναν πιο ποιοτικό ύπνο, απαλλαγμένο από το καθημερινό άγχος και νιώστε πραγματικά ασφαλείς για την υγεία της οικογένειάς σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης «First Care» της Interasco.