Τα νέα μας

26.06.2019

Πώς ο καφές γίνεται σύμμαχός μας κατά της παχυσαρκίας

παχυσαρκίας

Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουν το καφέ. Συνοδεύει το πρωινό μας, τον καταναλώνουμε κατά την εργασία μας και τον απολαμβάνουμε στις απογευματινές μας εξόδους με τους φίλους μας. Επόμενο είναι λοιπόν να κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους τους λάτρεις του καφέ μια τελευταία έρευνα που αποδεικνύει ότι ο καφές μας βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και απέδειξε ότι η κατανάλωση μίας κούπας καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει τις άμυνες του οργανισμού μας που στρέφονται ενάντια στην αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που αναδεικνύει τον καφέ σε φυσικό σύμμαχό μας κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Στο σώμα μας υπάρχουν τρία είδη λίπους ένα εκ των οποίων είναι το λεγόμενο «καστανοφαιό λίπος». Αρχικά η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι το λίπος αυτό υπάρχει μόνο στα βρέφη. Τα τελευταία όμως χρόνια ανακαλύφθηκε ότι οι ενήλικες διαθέτουν επίσης αυτό το είδος λίπους, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να θερμαίνει το σώμα μας καταναλώνοντας θερμίδες προκειμένου να προστατευόμαστε από το κρύο.

Επιπλέον, οι ενήλικες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), έχουν υψηλότερη ποσότητα του ευεργετικού αυτού λίπους. Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τις προσπάθειές της επιχειρώντας να αποδείξει τη σύνδεση μίας κούπας καφέ με τις λειτουργίες του καστανοφαιού λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ξεκίνησαν από την εξέταση απλών κυττάρων και όταν βρήκαν την ιδανική αναλογία της καφεΐνης που ενεργοποιούσε το καστανοφαιό λίπος στα κύτταρα συνέχισαν την έρευνα με εθελοντές για να δουν εάν τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γι αυτό τον σκοπό μία τεχνική θερμικής απεικόνισης, την οποία προηγουμένως είχαν προσαρμόσει κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δείχνει τα αποθέματα του καστανοφαιού λίπους του σώματος. Αυτή η μη επεμβατική τεχνική βοήθησε τους ειδικούς να εντοπίσουν το λίπος αυτό και να αξιολογήσουν την ικανότητα του τελευταίου να παράγει θερμότητα. Και επειδή γνώριζαν ότι το λίπος αυτό στους ενήλικες εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, σκάναραν το λαιμό των υποκειμένων αμέσως αφού αυτά κατανάλωναν καφέ. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά , αφού αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ το καστανοφαιό λίπος ενεργοποιείτο άμεσα στο σώμα των υποκειμένων, γεγονός που πραγματικά αποδεικνύει μία εξαιρετικά ωφέλιμη πτυχή της καφεΐνης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ρυθμίστε κι εσείς το σωματικό σας βάρος, απολαμβάνοντας τον αγαπημένο σας καφέ χωρίς τύψεις και επιλέξτε για την θωράκιση της υγείας σας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.