Τα νέα μας

20.02.2019

Πώς να φερόμαστε με μεγαλύτερη καλοσύνη στον εαυτό μας

εαυτό

Η απαιτητική μας καθημερινότητα, μας οδηγεί συχνά σε σφάλματα και υπάρχουν στιγμές που αντιμετωπίζουμε τα λάθη μας με μεγάλη σκληρότητα, θεωρώντας κάποιες φορές αδιανόητο το να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο αυτή η διαδικασία της αυτοκριτικής δε μας αφήνει να μάθουμε μέσα από τα λάθη μας και να μπορέσουμε να αυτοβελτιωθούμε ουσιαστικά.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φερθούμε στον εαυτό μας με καλοσύνη και όχι επικριτικά, προκειμένου να γινόμαστε καλύτεροι.

Καταρχάς πρέπει να απομονώσουμε μία κατάσταση στην οποία ήμασταν επικριτικοί απέναντι στον εαυτό μας. Για παράδειγμα: «Άργησα να πάρω την κόρη μου από το σχολείο. Ήταν το τελευταίο παιδί που περίμενε και η δασκάλα με κοίταζε αυστηρά. Τότε, είπα στον εαυτό μου ότι είμαι η χειρότερη μητέρα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά».

Στη συνέχεια πρέπει να εστιάσουμε στον πόνο που νιώθουμε. Για παράδειγμα: «Ένιωσα ότι είμαι μία αποτυχημένη μητέρα και ένιωσα μεγάλη ντροπή γιατί αναστάτωσα την κόρη μου και κράτησα περισσότερη ώρα τη δασκάλα στο σχολείο».

Μετά θα πρέπει να αναλογιστούμε το αν είμαστε οι μόνοι που κάναμε αυτό το λάθος ή γνωρίζουμε και κάποιον άλλο που έκανε κάτι παρόμοιο. Σίγουρα ο καθένας μας είναι μοναδικός, ωστόσο όλοι μας έχουμε την ίδια απαιτητική καθημερινότητα. Για παράδειγμα: «Ο σύζυγός μου άργησε κι εκείνος στο παρελθόν. Και άκουσα ότι και της φίλης μου της είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνει τον γιο της από το σχολείο κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα».

Στη συνέχεια πρέπει να σκεφτούμε τι θα λέγαμε σε κάποιον που έχει κάνει το ίδιο λάθος. Για παράδειγμα: «Δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καλή μητέρα επειδή άργησες, γιατί τη φροντίζεις και εργάζεσαι σκληρά προκειμένου να μη λείψει τίποτα στο παιδί σου. Κάνεις πάντα το καλύτερο που μπορείς».

Έπειτα προσπαθούμε να δώσουμε μία αντίστοιχη απάντηση στον εαυτό μας. Αν επαναλάβουμε όλες τις παραπάνω ενέργειες με την σωστή σειρά, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας λιγότερο σκληρά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα λάθη μας ως μαθήματα που θα μας βοηθήσουν να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και προνοητικοί, και πάνω από όλα λιγότερο ενοχικοί απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Μάθετε κι εσείς να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με αγάπη και συμπόνια ακόμα και όταν κάνετε λάθη και κάντε τη σωστή επιλογή για τη φροντίδα της υγείας σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.