Τα νέα μας

03.07.2019

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η μειωμένη όσφρηση;

όσφρηση

Οι περισσότεροι θεωρούμε την όσφρηση ως τη λιγότερο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις. Η όραση, η ακοή, η αφή και η γεύση φαίνονται σημαντικότερες, ωστόσο τι θα έλεγε κανείς για τη σημασία της όσφρησης εάν είχε χάσει εντελώς αυτή την αίσθηση;

Στην πραγματικότητα η απώλεια της όσφρησης έχει μεγάλο κόστος καθώς η αίσθηση αυτή εξυπηρετηρεί σε πτυχές της ζωής μας που επηρεάζουν την ποιότητα διαβίωσης και την ασφάλειά μας, κάποιες εκ των οποίων είναι: η ενεργοποίηση της όρεξης για φαγητό, η ένταση στη γεύση, η αποτροπή κατανάλωσης αλλοιωμένων τροφίμων και η προειδοποίηση πιθανού  κινδύνου σε περίπτωση διαρροής αερίου ή πυρκαγιάς.

Επίσης η μείωση ή απώλεια της όσφρησης συχνά αποτελεί ένδειξη κάποιας νόσου, όπως είναι για παράδειγμα οι γυναικολογικές λοιμώξεις και οι νευρολογικές ασθένειες. Μία κακή συνήθεια που επηρεάζει την όσφρησή μας είναι και το τσιγάρο, το οποίο καταστρέφει τα οσφρητικά κύτταρα. Γι αυτό και οι καπνιστές συχνά παραπονούνται ότι δεν μυρίζουν καλά, ενώ από την άλλη πλευρά άτομα που σταματούν το κάπνισμα αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη όσφρηση.

Ωστόσο υπάρχουν και φάρμακα όπως είναι για παράδειγμα τα αιμοστατικά σκευάσματα και η ερυθρομυκίνη στα αντιβιωτικά που μπορούν να επηρεάσουν την όσφρησή μας. Η μειωμένη ικανότητα όσφρησης είναι επίσης μία ένδειξη για μελλοντικές νόσους όπως είναι για παράδειγμα το Parkinson και το Alzheimer. Ειδικότερα η κακή όσφρηση θεωρείται ένδειξη ότι το υποκείμενο είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσει στο μέλλον τις συγκεκριμένες ασθένειες.

Μάλιστα μία νέα έρευνα που ανέλυσε την σχέση της μειωμένης όσφρησης με την μελλοντική εμφάνιση ασθενειών και πραγματοποίησε δοκιμές σε 2300 ηλικιωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειξε ότι αυτοί με την μεγαλύρερη απώλεια όσφρησης (κυρίως άνδρες) που είτε κάπνιζαν, είτε κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ, ήταν πιθανότερο να πάσχουν από άνοια, Parkinson, νεφρική ανεπάρκεια ή καρδειαγγεικά προβλήματα και ως εκ τούτου είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου εντός των επομένων δέκα ετών.

Σίγουρα λοιπόν η ποιότητα της όσφρησής μας συνδέεται με την κατάσταση της υγείας μας, κατά συνέπεια εάν παρατηρήσουμε απώλεια αυτής της αίσθησης καλό θα είναι να μην αγνοήσουμε αυτό το γεγονός, προκειμένου να προλάβουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ενδέχεται να παρουσιάσουμε στην πορεία της ζωής μας.

Δώστε κι εσείς την πρέπουσα σημασία στις αισθήσεις του σώματός σας, και κάντε την καλύτερη επιλογή για την προστασία της υγείας της οικογένειάς σας, εμπιστευόμενοι το πρωτοποριακό πρόγραμμα νοσηλείας Platinum Family της Interasco.