Τα νέα μας

12.06.2019

Πώς θα διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο;

διαιτολόγιο

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο του τρόπου ζωής μας, καθώς μας εξασφαλίζει την υγεία μας και μας επιτρέπει να γίνουμε η εκδοχή του εαυτού μας που πάντοτε ονειρευόμασταν. Ωστόσο το υγιεινό διαιτολόγιο είναι μία αρκετά δύσκολη συνήθεια την οποία όμως μπορούμε να υιοθετήσουμε ακολουθώντας ορισμένα σχετικά απλά βήματα.

Πρώτο βήμα είναι το να κατανοήσουμε ουσιαστικά τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση στερητική. Δεν είναι δηλαδή μία δίαιτα που αποκλείει ομάδες τροφών πέραν αυτών που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε λόγω πιθανών αλλεργιών ή τροφικών δυσανεξιών. Η δίαιτα που ακολουθούμε πρέπει να μας προσφέρει τις αναγκαίες πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Έπειτα είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στο καθημερινό μας πρόγραμμα και στους στόχους μας. Εάν δηλαδή γυμναζόμαστε συχνά, έχουμε περισσότερες θερμιδικές ανάγκες, ενώ αν κάνουμε καθιστική ζωή έχουμε ανάγκη από λιγότερες θερμίδες. Επίσης είναι διαφορετικές οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώσουμε για να διατηρήσουμε το βάρος μας από αυτές που καταναλώνουμε προκειμένου να χάσουμε βάρος.

Άλλος βασικός παράγοντας είναι και η επιμονή στο υγιεινό διαιτολόγιο και στο πρόγραμμα που πρέπει να τηρούμε, προσπαθώντας να μην παραλείπουμε τα γεύματά μας καθώς έτσι απορρυθμίζεται ο μεταβολισμός μας και η διατροφή μας δεν έχει αποτελέσματα. Κι ακόμη κι αν καμία φορά υποκύψουμε και καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή πρόχειρο φαγητό σημαντικό είναι να μην επιλέγουμε συχνά λύσεις χαμηλής διατροφικής αξίας, αλλά μόνο περιστασιακά. Άλλωστε η απόλυτη στέρηση του γλυκού ή των πιο ανθυγιεινών φαγητών μπορεί να μας εξωθήσει στο να καταναλώσουμε αυτές τις «κακές τροφές» όταν βρεθούν στο τραπέζι μας σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Και επειδή η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας δεν είναι σωστό να συνεχίζουμε να ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο που μας κάνει να νιώθουμε δυστυχισμένοι, καθώς δεν πρόκειται να έχει σε καμία περίπτωση θετικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο και χαρίστε στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας την ποιότητα ζωής που σας αξίζει, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.