Τα νέα μας

24.09.2020

Πώς θα αναδείξουμε τον ηγέτη που κρύβεται μέσα μας

ηγέτη

Για ορισμένους η έννοια της ηγεσίας είναι συνδεδεμένη με ανθρώπους εξαιρετικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τον ηγέτη που κρύβεται μέσα του, προκειμένου να κυριαρχήσει στη ζωή του και να λύσει αποτελεσματικά τα προβλήματά του. Ας δούμε λοιπόν πως θα το επιτύχουμε αυτό.

Το πρώτο βήμα προς την ανάδειξη της ηγεσίας είναι η ενδοσκόπηση. Είναι σημαντικό να θέσουμε στον εαυτό μας ερωτήματα όπως το πώς ενεργούμε και σκεπτόμαστε και το τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε από τη στιγμή που θα είχαμε εμείς την ηγεσία στα θέλω μας. Αυτά τα ερωτήματα θα μας βοηθήσουν να προσπαθήσουμε περισσότερο αλλά και να βελτιωθούμε ουσιαστικά.

Επόμενο βήμα είναι το να εντοπίσουμε και να αποδεχτούμε τη μοναδικότητά μας. Μπορούμε να καταγράψουμε τις αδυναμίες και τις ικανότητές μας, προκειμένου να μην αφήσουμε τα «ψεγάδια» που ενδεχομένως έχουμε, να υποσκελίσουν τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις προσωπικές μας δυνατότητες μπορούμε να αναδείξουμε καλύτερα τα ηγετικά μας προσόντα, αλλά και να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας ως μέρος του εαυτού μας.

Επίσης σημαντικό είναι να αναπτύξουμε την ικανότητα να μιλάμε μπροστά σε κοινό. Οι περισσότεροι άνθρωποι πανικοβάλλονται στην εικόνα του εαυτού τους μπροστά σε ένα ακροατήριο. Μπορούμε να  εξασκηθούμε σε αυτό, μιλώντας για ένα θέμα και βιντεοσκοπώντας τον εαυτό μας. Βλέποντας το βίντεο θα καταλάβουμε καλύτερα τα σημεία στα οποία υστερούμε και έτσι θα μπορέσουμε να νιώθουμε πιο άνετοι μπροστά σε κοινό αλλά και να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών.

Ουσιαστικό στοιχείο είναι και ο έλεγχος των συναισθημάτων μας. Σαφώς και οι δύσκολες καταστάσεις είτε ορισμένα επικριτικά σχόλια μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, οφείλουμε όμως να μένουμε δυνατοί προκειμένου να αφοσιωνόμαστε σε όσα πραγματικά αξίζουν και έχουν βαρύτητα στη ζωή μας.

Τέλος, το βασικότερο όλων είναι να μην ξεχνάμε να είμαστε αυθεντικοί, καθώς το μόνο που πρέπει να επιδιώκουμε είναι μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να αναδείξετε τον ηγέτη που κρύβεται μέσα σας και αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.