Τα νέα μας

31.05.2019

Πώς θα επεξεργαζόμαστε αποτελεσματικά τις πληροφορίες

πληροφορίες

Ζούμε στη σύγχρονη εποχή της πολλαπλής πληροφόρησης. Ο καταιγισμός πληροφοριών συχνά μας δημιουργεί σύγχυση και μας δυσκολεύει να τις επεξεργαστούμε και να τις φιλτράρουμε σωστά, προκειμένου να κατανοήσουμε αν πραγματικά μας αποφέρουν γνώση ή είναι ελάσσονος σημασίας. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να επεξεργαστούμε σωστά και αποτελεσματικά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά.

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι όταν λαμβάνουμε μία πληροφορία είναι να είμαστε σιωπηλοί και να ακούμε με προσοχή. Έτσι θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στο πραγματικό μήνυμα της πληροφορίας προκειμένου να την εκτιμήσουμε και να την αξιολογήσουμε.

Άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν είναι τα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι πληροφορίες. Εάν κάτι νέο που μαθαίνουμε μας ενθουσιάζει ή μας αγχώνει ή μας φοβίζει, οφείλουμε να εστιάσουμε στο συναίσθημα που μας δημιουργεί αυτό το νέο δεδομένο, προκειμένου να προβλέψουμε τις μελλοντικές του συνέπειες για εμάς.

Επίσης είναι καλό να αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε όταν είμαστε υπό πίεση. Εάν προσπαθούμε να επεξεργαστούμε πληροφορίες κάτω από τη βίωση ισχυρού στρες είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε εσφαλμένες αποφάσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν όταν έχουμε να αποφασίσουμε για κάτι σημαντικό, να δίνουμε στον εαυτό μας τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου να αναλύσουμε σωστά όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Άλλη σημαντική παράμετρος είναι και οι διαφορετικές οπτικές γωνίες ενός ζητήματος. Το να προσπαθούμε δηλαδή να μην αντιμετωπίζουμε με παρωπίδες τα διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά να εξετάζουμε όλα τα υπέρ και τα κατά, για να μπορούμε να βρίσκουμε τις σωστές λύσεις και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

Τέλος όταν νιώθουμε πίεση να πάρουμε μία απόφαση ή να δώσουμε λύση σε κάτι που μας απασχολεί, είναι καλό να στραφούμε για λίγο σε κάτι που μας χαλαρώνει, αφιερώνοντας χρόνο σε έναν σύντομο περίπατο ή για να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική, προκειμένου να τονώσουμε το πνεύμα μας και να μπορέσουμε να λύσουμε ευκολότερα τα καθημερινά μας προβλήματα.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να επεξεργάζεστε πιο αποτελεσματικά τις καθημερινές πληροφορίες και αν έχετε θέση ευθύνης στην επιχείρηση που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας την Αστική Ευθύνη Εκπροσώπων και Στελεχών (D&O) της Interasco.