Τα νέα μας

20.03.2019

Αναβαθμίστε ενεργειακά το σπίτι σας

ενεργειακά

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, πρέπει να κάνουν δύο ερωτήσεις στον εαυτό τους: ποιες αναβαθμίσεις θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων που καταβάλλονται για την ενέργεια του σπιτιού και ποιες θα προσθέσουν μεγαλύτερη αξία στο σπίτι;

Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποιες από τις βασικές αναβαθμίσεις, που θα κάνουν λιγότερο ενεργοβόρα την οικεία σας και επενδύοντας σε αυτές θα βελτιώσετε σημαντικά τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας στο σπίτι.

Καταρχάς είναι βασικό να αντικαταστήσουμε τις παλιές συσκευές ψύξης και θέρμανσης με καινούργιες. Οι κατοικίες άνω των 15 ετών μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από ένα νέο κλιματιστικό, ένα νέο φούρνο ή ένα νέο boiler, προκειμένου όλες οι συσκευές στο σπίτι μας να ακολουθούν τα σύγχρονα κατασκευαστικά πρότυπα, που εξοικονομούν πολλή περισσότερη ενέργεια σε σχέση με αυτά της προηγούμενης δεκαετίας.

Έπειτα, η εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη μπορεί να βελτιώσει την ψύξη και τη θέρμανση της κατοικίας μας, καθώς επιλέγουμε ανά πάσα στιγμή την ιδανική θερμοκρασία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Έτσι μπορούμε να μειώνουμε τη θερμοκρασία το χειμώνα όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι ή όταν είναι ώρα ύπνου, χωρίς να έχουμε ανάγκη από συσκευές με χειροκίνητη ρύθμιση.

Επίσης εάν οι πόρτες και θα παράθυρά μας είναι παλιά, οι απώλειες ενέργειας είναι τεράστιες, ανεξαρτήτως από το πόσο σύγχρονες είναι οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού μας, κατά συνέπεια είναι βασική είτε η αντικατάστασή τους είτε η καλύτερη μόνωσή τους, επιλέγοντας πλαίσια ξύλου ή αλουμινίου.

Εάν το κλιματιστικό μας δουλεύει πολλές ώρες μπορούμε να ενισχύσουμε την ψύξη, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, που βοηθούν τον ψυχρό αέρα να κυκλοφορεί καλύτερα στα δωμάτια του σπιτιού οπότε θα μας οδηγήσει στο να μειώσουμε την ένταση του κλιματιστικού μας ή στο να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Για να μειώσουμε το κόστος του ρεύματος, μία απλή και εύκολη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τους παλιούς λαμπτήρες του σπιτιού μας με led ή επιλέγοντας επιπλέον και ροοστάτη, προκειμένου να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ρυθμίζουμε το φωτισμό των δωματίων του σπιτιού μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία led που είναι λιγότερο ενεργοβόρα.

Τέλος επειδή ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας ενός σπιτιού δαπανάται από τις συσκευές της κουζίνας, φροντίστε να αντικαταστήσετε το ψυγείο ή την κουζίνα σας εάν είναι παλιάς τεχνολογίας.

Αναβαθμίστε κι εσείς ενεργειακά το σπίτι σας και νιώστε προστατευμένοι από κάθε κίνδυνο, επιλέγοντας τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας «Προστασία Στέγης 1-2-3» της Interasco.