Τα νέα μας

11.09.2019

Τρόποι ενίσχυσης της προσωπικής και επαγγελματικής μας ταυτότητας

Όλοι μας συναντάμε στην καθημερινότητά μας άτομα που θαυμάζουμε, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην προσωπική μας ζωή. Άτομα που υποστηρίζουν και  τεκμηριώνουν την άποψή τους με ορθά επιχειρήματα, άτομα που όλοι σέβονται και η γνώμη τους είναι σημαντική και σίγουρα αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για εμάς. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε κι εμείς να ενισχύσουμε την προσωπική και επαγγελματική μας ταυτότητα.

Καταρχάς πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους άλλους, παρά να απαντάμε ή να αντιδρούμε στα λεγόμενά τους. Παρά τις γνώσεις που μπορεί να έχουμε πάνω σε ένα αντικείμενο, οι περισσότεροι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν τόσο τη συμβουλή μας, όσο το να νιώσουν ότι τους κατανοούμε και ότι αντιλαμβανόμαστε το πως νιώθουν. Είναι καλύτερο να τους δώσουμε την ειλικρινή και αντικειμενική συμβουλή μας μόνο όταν μας το ζητήσουν ξεκάθαρα. Μαθαίνοντας να ακούμε τον άλλον, κατανοούμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το άτομό μας, αλλά όπως κι εμείς, έτσι και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας είναι εξίσου σημαντικοί και έχουν την ανάγκη να τους δείχνουμε ότι τους νιώθουμε και τους συμπαραστεκόμαστε.

Δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η γλώσσα του σώματος των συνομιλητών μας. Εάν μιλάμε στον διπλανό μας έντονα και σταυρώνει τα χέρια του σημαίνει ότι αμύνεται. Εάν ο συνομιλητής μας κοιτάζει την ώρα είναι πιθανόν να βιάζεται είτε να κουράστηκε από τη συνομιλία μας. Εάν κατακτήσουμε τη γλώσσα του σώματος, θα μπορέσουμε να δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουμε στους άλλους και να βελτιώσουμε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας. Θα μάθουμε να είμαστε λιγότερο επιθετικοί, να είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί και σιγά σιγά θα παρατηρήσουμε ότι οι συνομιλητές μας θα νιώθουν πιο χαρούμενοι που μας έχουν απέναντί τους, είτε αυτοί είναι οι συνάδελφοί μας είτε είναι οι φίλοι μας ή/και οι συγγενείς μας.

Τέλος, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες από τις συμπεριφορές των ατόμων που θαυμάζουμε. Λέγοντας συμπεριφορές εννοούμε για παράδειγμα τις εγκάρδιες χειραψίες, την ευθυτενή στάση σώματος, το να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση, τη διαφάνεια του χαρακτήρα, χωρίς να φοβόμαστε για την γνώμη των άλλων.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω απλές συμβουλές, για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την προσωπική και επαγγελματική σας ταυτότητα και αν κατέχετε θέσης ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.