Τα νέα μας

29.12.2018

Πώς να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

γιορτές

Κατά την περίοδο των γιορτών αυξάνονται οι κοινωνικές υποχρεώσεις μας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε τις περισσότερες ημέρες μπροστά από τραπέζια γεμάτα από λαχταριστά εδέσματα, γλυκά και αλκοόλ.

Ο πειρασμός είναι μεγάλος και συχνά υποκύπτουμε με αποτέλεσμα μετά τις γιορτές να ξεκινάμε εξαντλητική δίαιτα για να ξαναβάλουμε τα αγαπημένα μας ρούχα. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού μας βάρους τα Χριστούγεννα αρκεί να τους τηρήσουμε.

Βασικό είναι να τρώμε μόνο όταν πεινάμε. Κατά τη διάρκεια των γιορτών το φαγητό είναι άφθονο παντού, στο σπίτι, στο γραφείο κλπ. Έτσι συχνά υποκύπτουμε στον πειρασμό του «τσιμπολογήματος». Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οκτώ στις δέκα φορές δεν πεινάμε πραγματικά απλά λαχταράμε τα εδέσματα που έχουμε μπροστά μας. Αν δοκιμάσουμε ωστόσο να πιούμε ένα ποτήρι νερό ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα χρειαζόμασταν νερό και όχι φαγητό.

Επίσης αν σκεφτούμε ότι αν τρώγαμε ένα φρούτο θα ήμασταν χορτασμένοι, θα καταλάβουμε ότι τελικά η πείνα μας δεν είναι τόσο έντονη όσο νομίζουμε. Ακόμη δεν πρέπει να πηγαίνουμε σε ένα τραπέζι εντελώς νηστικοί, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως από την πείνα μας θα κάνουμε περισσότερο ανθυγιεινές επιλογές. Επιλέξτε πριν το τραπέζι να καταναλώσετε κάποια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη που δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού.

Επίσης, δεν πρέπει να υποκύπτουμε στα σχόλια των άλλων για τις διατροφικές μας επιλογές, καθώς σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να μας παροτρύνει να  φάμε ή να πιούμε περισσότερο. Ωστόσο πρέπει να καταναλώνουμε μόνο όσο φαγητό και ποτό μας είναι αρκετό για να νιώθουμε καλά. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση από το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι κρασί που πίνουμε. Έτσι δεν θα μεθάμε εύκολα και δεν θα πεινάμε πολύ.

Τέλος, αν μας αρέσουν πολύ τα γλυκά είναι προτιμότερο να φτιάξουμε εμείς κουραμπιέδες και μελομακάρονα, παρά να τα αγοράσουμε έτοιμα, καθώς σίγουρα τα σπιτικά γλυκά είναι περισσότερο υγιεινά.

Χαρείτε κι εσείς τις ημέρες των γιορτών, καταναλώνοντας τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα με μέτρο και χαρίστε στην οικογένειά σας το καλύτερο δώρο για την πρωτοβάθμια περίθαλψή τους, επιλέγοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.