Τα νέα μας

20.09.2019

Οι τύποι αυτοπεποίθησης που πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε

αυτοπεποίθησης

Όλοι μας θεωρούμε την αυτοπεποίθηση ως μέγιστη αρετή, καθώς μας οδηγεί στη επίτευξη των στόχων μας. Υπάρχουν ωστόσο τρεις διαφορετικοί τύποι αυτοπεποίθησης, τους οποίους είναι καλό να γνωρίζουμε, προκειμένου να επιλέξουμε και να χτίσουμε τον ιδανικό τύπο. Τον τύπο που θα μας κάνει επιτυχημένους αλλά και ταυτόχρονα αποδεκτούς από το περιβάλλον μας.

Ο πρώτος τύπος αυτοπεποίθησης είναι ο απόλυτα εγωκεντρικός, που λίγο πολύ είναι αποτέλεσμα της εμμονής ενός ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό. Το άτομο που χαρακτηρίζεται από αυτό το είδος αυτοπεποίθησης θεωρεί ότι αποτελεί στην κυριολεξία το κέντρο του κόσμου. Κατά συνέπεια όταν όλα πηγαίνουν καλά το εγωκεντρικό άτομο είναι ευτυχισμένο, ενώ στα δύσκολα αισθάνεται ανασφάλεια, την οποία προσπαθεί να κρύψει. Τα εγωκεντρικά λοιπόν άτομα νιώθουν ότι είναι ανώτερα των υπολοίπων χωρίς κανέναν προφανή λόγο και αιτία.

Έπειτα υπάρχει η «τελειομανής αυτοπεποίθηση». Το βασικό moto του τελειομανούς είναι ότι «εφόσον κάνω τα πάντα τέλεια μπορώ να έχω αυτοπεποίθηση». Τι γίνεται όμως όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το υπολογίζουμε; Τότε οι τελειομανείς είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι συναισθηματικά και ψυχικά και διαρκώς κατηγορούν τον εαυτό τους. Δεν είναι όμως άδικο να μη δίνουμε στον εαυτό μας ευκαιρίες τη στιγμή που η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική και δύσκολη; Αυτό είναι το ρητορικό ερώτημα που ξεχνούν ή/και αγνοούν οι τελειομανείς, με αποτέλεσμα να χάνουν συχνά την πίστη στον εαυτό τους και να απογοητεύονται ευκολότερα.

Ο τρίτος και τελευταίος τύπος αυτοπεποίθησης είναι αυτός που βασίζεται στην πίστη του ατόμου στον εαυτό του. Είναι ο τύπος που παραμένει αμετάβλητος, ανεξάρτητα των εξωτερικών συνθηκών και παραγόντων. Όταν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας κατανοούμε ότι μπορεί μία συγκεκριμένη ημέρα μας να μην ήταν ιδανική, και εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε η επόμενη ημέρα μας να είναι καλύτερη και πιο παραγωγική. Μόνο με αυτόν τον τύπο αυτοπεποίθησης θα καταφέρουμε να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι!

Πιστέψτε κι εσείς στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας για να αποκτήσετε τη θετική αυτοπεποίθηση που όλοι έχουμε ανάγκη, και αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε, νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.