Τα νέα μας

23.10.2019

Τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες

Συχνά, όταν νιώθουμε αγχωμένοι, έχουμε μία ακατανίκητη επιθυμία να καταναλώσουμε όποια τροφή βρίσκουμε μπροστά μας. Έτσι το μόνο που κατορθώνουμε είναι να αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος και να μην αντιμετωπίζουμε το άγχος μας αποτελεσματικά. Ωστόσο υπάρχουν υγιεινές και διαιτητικές τροφές που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Καταρχάς τα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο και ο αρακάς είναι εξαιρετικά αγχολυτικά καθώς περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην έκκριση ντοπαμίνης και σεροτινίνης στον εγκέφαλό μας, ορμονών που περιορίζουν το στρες.

Επίσης , το κρέας της γαλοπούλας, το οποίο περιέχει το αμινοξύ τριπτοφάνη που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, μας προσφέρει μία αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας. Ευεργετικός είναι και ο σολωμός, ο οποίος περιέχει Ω3 και βιταμίνη D και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στην καύση του σωματικού λίπους.

Τα μύρτιλα τα οποία περιέχουν φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά είναι επίσης ένας καλός σύμμαχος στην καταπολέμιση του στρες και συνδυάζονται εξαιρετικά με τα δημητριακά που καταναλώνουμε στο πρωινό μας γεύμα. Εξαιρετικά είναι και τα αβοκάντο, τα οποία περιέχουν βιταμίνη B η οποία καταπολεμά το αίσθημα του άγχους. Μπορούν να καταναλωθούν στις σαλάτες και να αντικαταστήσουν τη μαγιονέζα στα σάντουιτς. Επιπλέον περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Ένα δημητριακό που επίσης θα μας βοηθήσει είναι η βρώμη. Η κατανάλωση βρώμης στο βραδινό μας γεύμα θα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο στρες όταν ξυπνάμε την επόμενη ημέρα. Τέλος, αγχολυτικά είναι και τα αφεψήματα όπως το πράσινο και μαύρο τσάι αλλά και το χαμομήλι, καθώς βάσει ερευνών μπορούν να μειώσουν το στρες που αισθανόμαστε κατά 20%.

Εντάξτε κι εσείς στη διατροφή σας τις παραπάνω τροφές για να περιορίσετε το αίσθημα του άγχους που βιώνετε καθημερινά και νιώστε απόλυτα ασφαλείς για την υγεία της οικογένειάς σας επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.