Τα νέα μας

04.06.2020

Η σωστή στοχοθεσία ως κλειδί της επιτυχίας μας

στοχοθεσία

Πολλές φορές βάζουμε στόχους στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή τους οποίους δεν καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε. Εάν αυτό μας συμβαίνει συχνά καλό θα είναι να αναρωτηθούμε μήπως αυτό που στην ουσία φταίει είναι η ίδια μας η στοχοθεσία. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να θέτουμε στόχους αποτελεσματικά.

Ο πρώτος κανόνας για αποτελεσματικότερη στοχοθεσία είναι να βάζουμε στόχους τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε. Ο έλεγχος είναι σημαντικός, γιατί πολλοί άνθρωποι παραιτούνται όταν οι στόχοι τους τίθενται εκτός ελέγχου και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι στόχοι μας είναι εκτός της σφαίρας των καταστάσεων που μπορούμε να επηρεάσουμε. Κατά συνέπεια εάν οι δικές μας ενέργειες μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους που θέτουμε, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να βάζουμε μόνο έναν στόχο για κάθε επίπεδο της ζωής μας. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος κι αυτό σημαίνει ότι εάν θέσουμε περισσότερους στόχους από όσους πρέπει στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, το μόνο που κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχουμε είναι το «burn out» καθώς θα προσπαθούμε ανεπιτυχώς να μοιράσουμε τον χρόνο μας σε ενέργειες για την επίτευξη πολλαπλών στόχων. Όσο λοιπόν συγκεντρωνόμαστε σε έναν στόχο κι όχι σε πολλαπλούς τόσο πιο εύκολα θα επιτυγχάνουμε τον κάθε στόχο που θέτουμε.

Ο τρίτος και επίσης σημαντικός κανόνας της σωστής στοχοθεσίας είναι το να μη μένουμε «κλειδωμένοι» στους στόχους μας. Καθώς οι καταστάσεις και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, οφείλουμε κατά αντιστοιχία να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε και να μεταβάλλουμε κατάλληλα και τους στόχους μας, προκειμένου οι τελευταίοι να είναι επιτεύξιμοι. Η ευελιξία λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν οι στόχοι μας οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ακολουθήστε κι εσείς τους παραπάνω κανόνες για να θέτετε ρεαλιστικούς, επιτεύξιμους στόχους, που θα εγγυηθούν την επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής σας, κι αν κατέχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.