Τα νέα μας

10.10.2018

Ποια τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία μας;

σοκολάτα

Από την παιδική μας ηλικία η σοκολάτα γλυκαίνει τη ζωή μας. Ωστόσο όλοι μας θυμόμαστε τους γονείς μας να μας μαλώνουν όταν τρώγαμε πολλή σοκολάτα, λέγοντάς μας ότι η ζάχαρη που περιέχει είναι επικίδυνη για τα δόντια μας και γενικά δεν ωφελεί τον οργανισμό μας. Με την πάροδο των ετών, άρχισαν να κατασκευάζονται οι λεγόμενες «μαύρες σοκολάτες», οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς έρευνες απέδειξαν ότι τόσο η μαύρη σοκολάτα όσο και το κακάο είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Μία μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων, με περιεκτικότητα σε κακάο 70-80% περιέχει εδώδιμες ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, εντούτοις πρέπει να καταναλώνουμε μικρή ποσότητα καθημερινά, καθώς η ζάχαρη που περιέχει την καθιστά και αρκετά θερμιδογόνο.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει οργανικές ενώσεις βιολογικά ενεργές που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες. Μία έρευνα έδειξε ότι το κακάο και η σκούρα σοκολάτα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών και φλαβονοειδών ακόμη και από φρούτα όπως το μύρτιλο, που θεωρείται εξαιρετική πηγή τέτοιων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα βιοενεργά έκδοχα που υπάρχουν στο κακάο βοηθούν ακόμη στην καλύτερη ροή του αίματος στις αρτηρίες και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε μία άλλη έρευνα αποδείχθηκε ότι το κακάο σε σκόνη βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αντίστοιχα ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL), με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται λιγότερη χοληστερίνη στις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι βιοενεργές ουσίες της μαύρης σοκολάτας ωφελούν και το δέρμα μας. Τα φλαβονοειδή μας προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, αυξάνουν την πυκνότητά του και προσφέρουν ενυδάτωση.

Κλείνοντας, η σκούρα σοκολάτα αλλά και το κακάο είναι ευεργετικά και για τον εγκέφαλό μας, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η καφείνη που μας κρατά σε εγρήγορση και η θεοβρωμίνη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Μοιραστείτε κι εσείς μια μπάρα μαύρης σοκολάτας, για να γλυκάνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, και προστατεύστε την υγεία τους, επιλέγοντας τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.