Τα νέα μας

12.10.2018

Πώς θα προστατεύσετε το σπίτι σας από επίδοξους διαρρήκτες

σπίτι

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 εμφανίστηκε αυξημένος αριθμός διαρρήξεων στην Αττική με 1000 περιστατικά παραπάνω από το 2017, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά διαρρήξεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το συνολικό τους αριθμό να αγγίζει σχεδόν τις 40.000. Αυτή η ένταση του φαινομένου των διαρρήξεων, μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι λάβουμε κάποια εύκολα, προληπτικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσουμε την περιουσία μας αλλά και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Καταρχάς πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι πάντα είμαστε στο σπίτι. Οι περισσότερες διαρρήξεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν βρισκόμαστε στην εργασία μας και τα παιδιά στο σχολείο. Όταν επομένως λείπουμε, πρέπει πάντα να δημιουργούμε την «ψευδαίσθηση» ότι κάποιος είναι στο σπίτι, αφήνοντας ένα φως αναμμένο ή ανοιχτή τη τηλεόραση είτε το ραδιόφωνο, είτε να αγοράσουμε προϊόντα που μιμούνται τους ήχους της δραστηριότητας μέσα στο σπίτι.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την πόρτα μας ξεκλείδωτη και τα παράθυρα ανοιχτά. Ένα συγκλονιστικό ποσοστό που ανέρχεται στο 40% των διαρρήξεων οφείλεται σε παραβιάσεις σπιτιών από ανοιχτά παράθυρα ή ξεκλείδωτες πόρτες. Εάν έχουμε εξωτερικό γκαράζ ή αποθήκη, μπορούμε να βάλουμε ένα χρονοδιακόπτη για να κλείνει η πόρτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον οποίο θα πρέπει να απενεργοποιούμε ή/και να τοποθετούμε λουκέτο εάν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό είναι και να μην κάνουμε ενέργειες που μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον των διαρρηκτών, όπως για παράδειγμα να αφήνουμε τα ποδήλατά μας σταθμευμένα έξω από το σπίτι, και να πετάμε τις συσκευασίες από ακριβά προϊόντα που έχουμε αγοράσει σε σημείο που να είναι ευδιάκριτες, καθώς έτσις «διαφημίζουμε» τα αγαθά μας στους επίδοξους εισβολείς.

Εάν φυτεύουμε θάμνους ή δέντρα στον κήπο μας, καλό θα είναι αυτά να είναι απομακρυσμένα από τα παράθυρά και τις πόρτες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση παρέχουμε άθελά μας κρυψώνες στους διαρρήκτες.

Επίσης βασικό είναι να κατεβάζουμε τα παραθυρόφυλλα και να κλείνουμε τις κουρτίνες όταν δεν είμαστε σπίτι και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς τα φώτα του δωματίου κάνουν δύσκολη την ορατότητα στο δρόμο, αλλά διευκολύνουν την ορατότητα κάποιου που βρίσκεται έξω και κοιτάζει στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Τέλος, η καλή σχέση με τους γείτονές μας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια καθώς μπορούν να ειδοποιήσουν τις αρχές εάν αντιληφθούν παράξενη δραστηριότητα στο σπίτι μας.

Η Interasco σας καλεί να λάβετε και εσείς τα σωστά μέτρα για την πρόληψη των διαρρήξεων και σας προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεστε με τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας Προστασία Στέγης 1 – 2 – 3.