Τα νέα μας

05.10.2018

Περιορίστε το καθημερινό στρες μέσα από απλά βήματα

στρες

Το άγχος είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε γεγονότα, καταστάσεις και άτομα, που αντιλαμβάνεται ως απειλή. Το άγχος διοχετεύει σε όλο μας το σώμα ορμόνες για να βοηθήσει τα συστήματά μας να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν αυτή την επερχόμενη απειλή. Οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι πολλοί και συχνά το αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός μας στο τέλος της ημέρας να είναι εξουθενωμένος. Ας δούμε κάποιους απλούς τρόπους να περιορίσουμε το καθημερινό στρες, κερδίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ένας τρόπος να μειώσουμε το αίσθημα άγχους είναι να είμαστε ευθυτενείς, με ανοιχτό θώρακα, ώστε η δυναμική στάση του σώματος να μας ενδυναμώνει και ψυχικά. Σε σχετικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Harvard, αποδείχθηκε ότι τα άτομα στα οποία υποδείχθηκε να διατηρήσουν μια ευθυτενή και ανοιχτή στάση σώματος ένιωσαν λιγότερο στρες από άτομα στα οποία δεν έγινε κάποια σύσταση και υποβλήθηκαν σε στρεσογόνες δοκιμασίες.

Σημαντικό είναι επίσης κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι και αγχωμένοι, να εστιάζουμε στη μεγάλη εικόνα. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο μικρό και ενδεχομένως ασήμαντο είναι αυτό που μας αγχώνει και θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από τη στρεσογόνο κατάσταση στην οποία συχνά μας φυλακίζει ο ίδιος μας ο εαυτός.

Βασικό είναι και να μην ξεχνάμε να χαμογελάμε. Το γέλιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το αίσθημα του άγχους. Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε πιεσμένοι μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε ένα αστείο βίντεο ή μια κωμική ταινία, για να διασκεδάσουμε και να αποφορτιστούμε.

Εφάμιλλο του γέλιου και φυσικά αγχολυτικό είναι και το χαμόγελο. Χαμογελώντας περισσότερο και αποφεύγοντας την αδικαιολόγηση οργή ή κατήφια νιώθουμε πιο δυνατοί και λιγότερο αγχωμένοι.

Εχθρός του άγχους είναι και ο διαλογισμός, καθώς μας βοηθά να είμαστε συγκεντρωμένοι και να εστιάζουμε στο παρόν. Να μη σκεφτόμαστε αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος, ούτε και να ανησυχούμε για το τι μπορεί να μας συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Τέλος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το άγχος ως σύμμαχό μας, εφόσον το μετατρέψουμε από παθητικό σε δημιουργικό, δίνοντας αποτελεσματικά λύση στα καθημερινά μας προβλήματα.

Με την Interasco έχουμε ένα ακόμη λόγο να νιώθουμε ήρεμοι και σίγουροι για την υγεία μας επιλέγοντας για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New.