Τα νέα μας

27.09.2019

Πώς να παραμένετε υγιείς επιλέγοντας μία χορτοφαγική διατροφή

διατροφή

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν συνειδητά στις μέρες μας να ακολουθήσουν μία διατροφή βασισμένη στα λαχανικά. Είναι όμως μείζωνος σημασίας οι vegetarians να μην επιβιώνουν απλά, αλλά να προσφέρουν στον εαυτό τους όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, προκειμένου να παραμένουν υγιείς και δυνατοί. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά που είναι πιο δύσκολο να προσληφθούν στα πλαίσια μίας χορτοφαγικής διατροφής και πώς μπορούμε να τα αναπληρώσουμε από τη στιγμή που θα επιλέξουμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ζωϊκά προϊόντα.

Το πρώτο βασικό συστατικό για τον οργανισμό μας είναι η βιταμίνη Β12, που είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β12 δεν προσλαμβάνεται από φυτικές τροφές και είναι τόσο αναγκαία για την υγείας μας, που το σώμα μας αποθηκεύει την ποσότητα βιταμίνης Β12 που προσλαμβάνει για 6 περίπου μήνες. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούμε την έλλειψή της όταν πλέον τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι εξαιρετικά χαμηλά, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κόπωση και να νιώθουμε δυσκολία στη σκέψη. Γι αυτό και μία διατροφή βασισμένη στα φυτικά προϊόντα απαιτεί ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα μας προσφέρει την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης Β12.

Άλλο βασικό συστατικό για υγιή κύτταρα του αίματος είναι ο σίδηρος. Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές σιδήρου, όμως το σώμα μας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επαρκώς τον σίδηρο των πηγών αυτών. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στην απορρόφηση του σιδήρου.

Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για υγιή οστά και για τη σωστή μυική λειτουργία. Προσλαμβάνεται με φυσικό τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» και την έχουμε όλη ανάγκη είτε είμαστε χορτοφάγοι είτε όχι, κατά συνέπεια είναι καλό να την προσλαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το ασβέστιο που χρειαζόμαστε για υγιή οστά, συνδυάζεται με άλλα συστατικά στα φυτικά προϊόντα που κάνει δύσκολη την απορρόφησή του και αναγκαία αντίστοιχα τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής που το περιέχουν.

Ο ψευδάργυρος που διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην παραγωγή πρωτεϊνών μπορεί να προσληφθεί από την σόγια που έχει υποστεί ζύμωση, τα δημητριακά ολικής αλέσης και τους ξηρούς καρπούς.

Τέλος, η πρωτεΐνη που περιέχουν οι φυτικές τροφές δεν μας προσφέρει και την αντίστοιχη ποσότητα αμινοξέων, γι αυτό και στα πλαίσια μίας χορτοφαγικής δίαιτας είναι αναγκαίος ο συνδυασμός όσπριων και σιτηρών, προκειμένου να προσλάβουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών για να παραμείνουμε υγιείς.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές σε περίπτωση που επιλέξετε μία χορτοφαγική διατροφή και νιώστε συνολικά ασφαλείς για την υγεία σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.