Τα νέα μας

16.06.2020

Τροφές που μπορούν να προστατεύσουν την όρασή μας

τροφές

Η σωστή και ισορρπημένη διατροφή προστατεύει το σύνολο του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένης και της όρασής μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές οι οποίες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, αναδεικνύονται σε πραγματικό σύμμαχο μίας από τις βασικότερες των αισθήσεών μας.

Καταρχάς, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και ο τόνος, ωφελούν ιδιαιτέρως την όρασή μας, καθώς προστατεύουν τα μάτια μας από παθήσεις όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ξηροφθαλμία. Σε μία μεγάλη έρευνα που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομαδα.

Οι κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές αποτελούν επίσης σύμμαχο της όρασής μας, καθώς αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α που ευνοεί την όρασή μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Επίσης τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και το πεπόνι, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, συμβάλλουν στην καθυστέρηση ή την αποτροπή της εκδήλωσης καταρράκτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση των οφθαλμών. Επιπλέον η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ωχράς κηλίδας.

Άλλες τροφές, πλούσιες σε βιταμίνη Α ή ρετινόλη, που προστατεύει την υγεία των ματιών είναι το κοτόπουλο, το βοδινό κρέας, το συκώτι, το τυρί και το πλήρες σε λιπαρά γάλα. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη Α που περιέχεται στις προαναφερόμενες τροφές συμβάλλει στην αποτροπή παθήσεων που προκαλούνται στα μάτια μας με την πάροδο της ηλικίας. Άλλωστε ο συνδυασμός βιταμίνης Α και λουτεΐνης, ευνοεί την παράτασης της καλής όρασης στους πάσχοντες από μελεγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Προστατεύστε κι εσείς την όρασή σας με φυσικό τρόπο, καταναλώνοντας τις παραπάνω υγιεινές τροφές και επιλέξτε για τη φροντίδα της υγείας σας τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New της Interasco, τα οποία σας προσφέρουμε μέχρι τις 30/06/2020 με μειωμένο τιμολόγιο κατά 10%* και σταθερό κόστος για την πρώτη επέτειο της ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.