Τα νέα μας

11.06.2020

Τα ερωτήματα που μπορούν να ενισχύσουν την δημιουργικότητά μας

ερωτήματα

Η δημιουργικότητα είναι αυτό που όλοι αναζητούμε για να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα. Όταν είμαστε δημιουργικοί, παραμένουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πρόγραμμά μας, είμαστε παραγωγικοί, και κατ’ επέκταση επιτυχημένοι. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι: είμαστε συγκεντρωμένοι; Σαφώς η δύσκολη καθημερινότητά μας επιτάσσει το να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως, κατά πόσο μπορούμε όμως να παραμένουμε συγκετρωμένοι όταν μοιράζουμε τον εαυτό μας σε διαφορετικές δραστηριότητες; Η δημιουργικότητά μας εντείνεται, τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να ιεραρχίσουμε τις εργασίες που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που σχεδιάζουμε. Αν εμμένουμε στο να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το μόνο βέβαιο είναι ότι τελικά θα περιοριστούμε σε πολλαπλές ημιτελείς προσπάθειες, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας.

Το επόμενο που θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: μας αρέσουν αρκετά οι προκλήσεις; Σαφώς και η ζώνη ασφαλείας είναι πιο βολική, στην πραγματικότητα όμως καινοτομούμε όταν αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούργιο. Η πρόκληση του νέου είναι αυτή την οποία θα πρέπει να αναζητάμε. Οφείλουμε λοιπόν να μένουμε δυνατοί μπροστά στις προκλήσεις και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές με ευελιξία, και όχι να προσπαθούμε να τις αποφεύγουμε ως κάτι που ξεφεύγει από τα συνήθη δεδομένα μας.

Το τρίτο ερώτημα είναι: αισθανόμαστε αγχωμένοι; Ο φόβος και το άγχος αποτελούν φυσικά και δικαιογημένα συναισθήματα. Αποτελούν ενδείξεις για κάτι που πρέπει ή και αξίζει να κάνουμε. Μόνο εάν αγκαλιάσουμε το φόβο και τις ανησυχίες μας θα καταφέρουμε να νικήσουμε τις όποιες αμφιβολίες μας και να μην παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε αυτές. Έτσι θα είμαστε σε θέση να παλέψουμε γι’ αυτά που επιθυμούμε να καταφέρουμε και θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να φτάσουμε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.

Κάντε κι εσείς στον εαυτό σας τα κατάλληλα ερωτήματα προκειμένου να τονώσετε τη δημιουργικότητά σας και αν έχετε θέση ευθύνης στην επιχείρηση που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το εξειδικευμένο πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκππροσώπωω και στελεχών (D&O) της Interasco.