Τα νέα μας

31.01.2020

Τροφές που μπορούν να οφελήσουν την καρδιά μας

Η καρδιά αποτελεί το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας, διατηρώντας το δυνατό και ακμαίο. Βασικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος παίζουν η φυσική άσκηση αλλά και η διατροφή. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές που ωφελούν την καρδιά μας.

Ξεκινάμε από ένα πολύ κοινό φρούτο παγκοσμίως που είναι τα μήλα. Τα μήλα περιέχουν την κουερσετίνη, μία φλαβονόλη με φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες η οποία αποτρέπει τις θρομβώσεις. Άλλη τροφή ευεργετική για την καρδιά μας είναι το ελαιόλαδο που αποτελεί και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων κυρίως επειδή μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αντίστοιχα αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL). Επειδή η διατροφική αξία του ελαιόλαδου αυξάνεται όταν καταναλώνεται ωμό, καλό θα είναι να το προσθέτουμε στο φαγητό που ετοιμάζουμε προς το τέλος.

Άλλη τροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως και το ελαιόλαδο) είναι τα αβοκάντο, τα οποία επιπρόσθετα περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά μας. Το λάδι από αβοκάντο είναι ασφαλές για την μαγειρική γιατί τα λιπαρά που περιέχει αντιστέκονται στην οξείδωση που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως για παράδειγμα το σπανάκι, το μαρούλι και το μπρόκολο είναι πλούσια σε ίνες και ικανά να μειώσουν επίσης την κακή χοληστερόλη και κατά συνέπεια την πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων. Άλλο λαχανικό που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας είναι και η ντομάτα, καθώς περιέχει βιταμίνες αλλά και λυκοπένιο. Ευεργετικά για την καρδιά μας είναι και τα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία περιέχουν τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολωμός, οι σαρδέλες και η ρέγγα, γι αυτό και είναι καλό να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.

Τέλος, τα δημητριακά ολικής άλεσης, αποτελούν ακόμη μία πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών. Διατηρούν την καρδιά μας υγιή και μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Εντάξτε κι εσείς στο διαιτολόγιό σας τις παραπάνω τροφές για να διατηρήσετε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας και επιλέξτε για να θωρακίσετε την υγεία σας τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.