Τα νέα μας

05.02.2020

Πώς να παρακινούμαστε για να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας

Οι δυσκολίες της καθημερινότητας κάνουν συχνά τους στόχους που έχουμε θέσει να φαντάζουν δύσκολοι αν όχι ακατόρθωτοι. Αυτός ο φαύλος κύκλος των δυσκολιών που βιώνουμε καθημερινά μπορεί να περιοριστεί εάν καταφέρουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τα απαραίτητα κίνητρα, που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την έκαστη δεδομένη «κακή στιγμή» και να προχωρήσουμε ακάθεκτοι προς τους στόχους μας. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να παρακινήσουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας.

Η ουσία της αυτό-παρακίνησης είναι η στοχοθεσία. Θα πρέπει οι στόχοι μας να είναι συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί και διαχωρισμένοι σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, προκειμένου να μπουν σε σωστή προτεραιότητα. Αντίστοιχα, τα κίνητρά μας θα πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα, προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Αξιόλογη πηγή παρακίνησης μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν άτομα του περιβάλλοντός μας που θαυμάζουμε, εμπιστευόμαστε και τα οποία είναι ικανά να δώσουν λύσεις και να μας αποκαλύψουν προοπτικές που ενδεχομένως εμείς παραβλέπουμε. Επίσης, κάθε φορά που χάνουμε την έμπνευσή μας θα πρέπει να εστιάζουμε σε όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και σε όλες τις ευχάριστες εμπειρίες μας, ώστε να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Άλλος παράγοντας παρακίνησης είναι τα λάθη μας, τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία για αναθεώρηση του τρόπου σκέψης μας και ως μαθήματα μέσα από τα οποία γινόμαστε καλύτεροι.

Σημαντικό ρόλο στην παρακίνηση διαδραματίζει και το άγχος. Το άγχος μπορεί χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στο αρνητικό άγχος, το οποίο πηγάζει από την αδυναμία μας να αντιδράσουμε σε άσχημες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουμε άπρακτοι και σε αδιέξοδο και στο θετικό άγχος το οποίο μας ωθεί να εστιάσουμε αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος που μας απασχολεί. Το θετικό άγχος θα μας δώσει λοιπόν τα αναγκαία κίνητρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε ακάθεκτοι την πορεία προς την επίτευξη των στόχων μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να παρακινείτε αποτελεσματικά τον εαυτό σας και να επιτυγχάνετε ευκολότερα τους στόχους σας και αν κατέχετε θέση ευθύνης στην επιχείρηση που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.