Τα νέα μας

04.05.2022

Τι είναι η Χρονοδιατροφή και γιατί αποτελεί την νέα τάση υγιεινής διατροφής

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή που συνδέεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος, έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για το κοινό που θέλει να χάσει βάρος και θεωρείται η νέα τάση υγιεινής διατροφής.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που συνδέει τη διατροφή με το κιρκαδικό σύστημα του οργανισμού, που αναφέρεται ως “χρονοδιατροφή” και ορίστηκε από τον Alain Delabos το 1986 στη Γαλλία. Είναι κάτι περισσότερο από μια δίαιτα, αφού εκφράζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται και να αξιοποιεί κάποια θρεπτικά συστατικά στις ώρες που αυτά του είναι πιο χρήσιμα.

Περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις διατροφικής συμπεριφοράς: το timing, τη συχνότητα και την τακτικότητα των γευμάτων. Βάσει έρευνας, η ώρα των γευμάτων, η κατανομή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η βραδινή κατανάλωση φαγητού και η συχνότητα που προσλαμβάνουμε τροφή φαίνεται να επηρεάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και την επιλογή των τροφίμων και να συνδέεται με μεταβολικά και διατροφικά νοσήματα. Για παράδειγμα, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε το πρωί, χρησιμοποιούνται εμφανώς πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Το διατροφικό σχήμα λοιπόν που επιτρέπει την κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τις 19:00/ 20:00 (ανάλογα με τη μελέτη) και προωθεί το μηδενισμό ή ελαχιστοποίηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων από τις ώρες αυτές και μετά (>12 ώρες νηστεία), φαίνεται ότι συμβάλλει στη καλύτερη διαχείριση του βάρους, την πρόληψη της παχυσαρκίας ή ακόμα και στην αντιμετώπισή της. Φυσικά η ενυδάτωση και τα αφεψήματα κρίνονται απαραίτητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, οι διαταραχές του κιρκαδικού συστήματος με το οποίο συνδέεται η χρονοδιατροφή, έχουν επιπτώσεις σε παραμέτρους υγείας όπως τον ύπνο, τη διάθεση και την ικανότητα διαχείρισης του στρες, την έμμηνο ρύση, την εντερική δυσβίωση, ενώ παράλληλα επηρεάζουν την εμφάνιση νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τύποι καρκίνων (μαστού, παχέως εντέρου), η αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, ακόμη και τη νόσο Alzheimer.

Ας προσέχουμε λοιπόν να τρώμε ένα ισορροπημένο πρωινό όπου ο μεταβολισμός είναι πιο δραστήριος και να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την υγεία μας με προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις επιλέγοντας  τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας FIRST CARE και FIRST CARE ADVANCED της INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.