Τα νέα μας

29.07.2022

Τα οφέλη του καλού ύπνου στον οργανισμό μας

Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου της ζωής μας και είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Βάσει ερευνών, σχετίζεται με την ανάπαυση των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων, την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης καθώς και για την ισορροπία της υγείας μας. Απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό ύπνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία.

Πως μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε έναν ποιοτικό ύπνο και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας;

Μερικά tips είναι να αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα, τα προϊόντα καφεΐνης και το τσιγάρο λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Θα πρέπει να κοιμόμαστε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη και να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου για να είμαστε  ήρεμοι κι έτοιμοι να αποβάλουμε την κούραση και την ένταση της ημέρας.

5 σημαντικά οφέλη του ύπνου για την υγεία μας

1. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με αυξημένες τιμές στην αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, που και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

2. Ελαττώνει το στρες

Ο σταθερός καλός ύπνος συσχετίζεται με γενικότερα μειωμένα επίπεδα άγχους. Σε συνδυασμό με την επιδείνωση του στρες, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν καταθλιπτικές τάσεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια αϋπνία.

3. Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Εκτιμάται ότι όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας στο παρασκήνιο κάνει ένα playback της ημέρας μας. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι στην ουσία τα όνειρά μας. Όταν ο ύπνος είναι κακός και λίγος, η διαδικασία αυτή δεν συμβαίνει κανονικά, με αποτέλεσμα η μνήμη μας να γίνεται κάπως θολή.

4.   Μειώνει τις φλεγμονές

Όσο χάνουμε τον ύπνο μας, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό, οι οποίες έχουν φλεγμονώδη δράση και αυξάνουν τον κίνδυνο για αρκετές σωματικές παθήσεις, από καρδιοπάθεια μέχρι διαβήτη.

5.  Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Εκτός από τους δύο πιο βασικούς παράγοντες που είναι η διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Όταν δεν κοιμόμαστε σωστά ή αρκετά, απορρυθμίζονται ορμόνες στον οργανισμό που επηρεάζουν την όρεξή μας. Επίσης, όλοι ξέρουμε πως για να ανταπεξέλθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να καταφύγουμε σε απλούς υδατάνθρακες.

Τέλος ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε την υγεία μας με προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις επιλέγοντας  τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας FIRST CARE ADVANCED της INTERASCO.