Τα νέα μας

26.10.2018

Τα παιδιά είναι πηγή έμπνευσης για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας

παιδιά

Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής μας γεμίζουν στρες και πίεση. Και ενώ το στρες από μόνο του δεν απειλεί την ψυχική μας υγεία, μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη και να μας δημιουργήσει πολλές φοβίες. Υπάρχει ωστόσο μία φυσική πηγή έμπνευσης, την οποία έχουμε παραβλέψει, και αυτή είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία ζουν με αξίες τις οποίες από καιρό έχουμε εγκαταλείψει και θυσιάσει στα πλαίσια της δύσκολης καθημερινότητας. Θα εξετάσουμε λοιπόν κάποιους τρόπους για να υιοθετήσουμε πρακτικές που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική μας υγεία.

Καταρχάς είναι σημαντικό το να ζούμε το παρόν. Όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν ή κάνουν κούνια είναι το μόνο πράγμα που θέλουν να κάνουν και η σκέψη τους είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο παιχνίδι. Καθώς μεγαλώνουμε, το παρόν είναι κάτι που ζούμε, σκεπτόμενοι χιλιάδες άλλα πράγματα που μας απασχολούν. Ο διαλογισμός και η αυτοσυγκέντρωση αποτελούν εργαλεία για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να συγκεντρωθεί στο «τώρα», χωρίς να γεμίζουμε με άγχος και αγωνία για το «μετά».

Σημαντική αρετή των παιδιών είναι και ο αυθορμητισμός. Τα παιδιά δεν αναμένουν τη σωστή απόφαση, αλλά σκέπτονται και αποφασίζουν γρήγορα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι ενήλικες παίρνουν αποφάσεις γρήγορα, εύκολα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι μπορεί ενίοτε να κάνουν λάθη εντούτοις μέσα από τα λάθη τους μαθαίνουν, τολμούν πιο εύκολα, και όντας γρήγοροι γίνονται και πιο αποτελεσματικοί, επιτυγχάνοντας τους στόχους τους.

Επίσης είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε την ατέλεια. Ο περφεξιονισμός είναι ο κλέφτης της χαράς της ζωής, και προσπαθώντας συνεχώς να είμαστε τέλειοι ξεχνάμε το πάθος για δημιουργία και χάνουμε την έμπνευσή μας.

Άλλωστε συνήθως οι πιο περίεργες και πρόχειρες ζωγραφίες των παιδιών είναι και οι πιο όμορφες! Ουσιαστικό είναι το να είμαστε πάντα περίεργοι και να θέτουμε διαρκώς ερωτήματα, όπως τα παιδιά. Έτσι όταν αποκτάμε ενδιαφέρον για κάτι, μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από αυτό. Όντας ανήσυχοι, αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία το στρες και γινόμαστε πιο ευέλικτοι στη λήψη αποφάσεων.

Τέλος, βασικό είναι να συγχωρούμε εύκολα, και να συνεχίζουμε τη ζωή μας χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε μια κακή στιγμή και εμπειρία, όπως κάνουν τα μικρά παιδιά, που μπορεί τη μια στιγμή να μαλώνουν μεταξύ τους και μετά από λίγο να συνεχίζουν αμέριμνα το παιχνίδι τους.

Δείτε κι εσείς τα παιδιά σας ως πηγή έμπνευσης για να βελτιώσετε τις πτυχές του εαυτού σας που σας προκαλούν στρες και σας κρατούν μακριά από τους στόχους σας και φροντίστε για την υγεία των παιδιών σας επιλέγοντας τα καινοτόμα προγράμματα υγείας New της Interasco.