Τα νέα μας

10.05.2019

Αστικά πάρκα, οι σύμμαχοι κατά της κλιματικής αλλαγής

πάρκα

Όλοι μας επισκεπτόμαστε συχνά το πάρκο της γειτονιάς μας προκειμένου να παίξουν εκεί τα παιδιά μας, ή για να κάνουμε μία απογευματινή βόλτα. Σχεδόν ποτέ όμως δε συνδέουμε τα πάρκα με την έννοια της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα με τον περιορισμό αυτής. Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη των αστικών πάρκων και τρόπους για να τα διατηρούμε όλοι σε καλή κατάσταση.

Καταρχάς τα δέντρα των πάρκων βοηθούν στον καθαρισμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς το απορροφούν, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικά κοντά σε περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων.

Επίσης τα πάρκα βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, γεγονός που τα κάνει πραγματικές «οάσεις» ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή για τα ηλικιωμένα άτομα και τα παιδιά. Οι περιοχές πρασίνου συμβάλλουν και στον περιορισμό των πλημμυρών, που έχουν γίνει πιο έντονες με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα δέντρα απορροφούν το υπερβάλλον νερό της βροχής, προφυλλάσσοντας τις γειτονιές μας.

Τέλος, τα πάρκα ενώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς είναι χώρος συγκέντρωσης που φέρνει τους κατοίκους πιο κοντά, ενισχύοντας την ανθρώπινη επικοινωνία.

Για να φροντίσουμε τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς μας πρέπει καταρχάς να μεριμνούμε για την καθαριότητά τους. Να φροντίζουμε να μην αφήνουμε απορρίμματα εκτός των ειδικών κάδων, και όταν βλέπουμε ότι το πάρκο της γειτονιάς μας έχει ανάγκη για καθαρισμό, να συμβάλλουμε όλοι στον καθαρισμό του τις μη εργάσιμες ημέρες που έχουμε χρόνο διαθέσιμο για αυτό τον σκοπό.

Επίσης σε περίπτωση που παρατηρούμε καταστροφές ή και βανδαλισμούς σε βάρος των χώρων πρασίνου της γειτονιάς μας οφείλουμε να το επισημαίνουμε στις τοπικές αρχές προκειμένου οι τελευταίες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Φροντίστε κι εσείς τα πάρκα της γειτονιάς σας, για να καταπολεμήσουμε στο μέτρο του δυνατού το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής για να μπορείτε να απολαμβάνετε τους χώρους πρασίνου με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και νιώστε ασφαλείς από κάθε κίνδυνο, επιλέγοντας την οικογενειακή αστική ευθύνη της Interasco.