Τα νέα μας

08.05.2019

Αρνητικά συναισθήματα που στέλνουν θετικά μηνύματα στη ψυχή μας

συναισθήματα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πάνω από μία ξένες γλώσσες, πέραν της μητρικής μας. Επίσης ασυναίσθητα αντιλαμβανόμαστε σε μεγάλο βαθμό και τη γλώσσα του σώματος. Η πιο βασική όμως γλώσσα, που μπορεί να χαρτογραφήσει τη ζωή μας και την ψυχική μας ολοκλήρωση είναι κάτι που ελάχιστοι κατέχουμε. Μιλάμε για τη γλώσσα των συναισθημάτων, τα οποία δύσκολα μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε. Έτσι αρκούμαστε στο να βάζουμε ταμπέλες στα συναισθήματά μας, κατηγοριοποιώντας τα σε θετικά και αρνητικά. Εντούτοις τα αρνητικά συναισθήματα που προσπαθούμε πάση θυσία να αποφεύγουμε, μας στέλνουν στην πραγματικότητα ιδιαίτερα ευεργετικά μηνύματα.

Βασικό αρνητικό συναίσθημα είναι ο φόβος. Προσπαθούμε να τον αποφύγουμε με κάθε κόστος, καταλήγοντας δυστυχισμένοι, αφού δεν τολμάμε ό, τι φοβόμαστε. Συνήθως όμως οι φοβίες μας είναι βασισμένες σε παράλογους κινδύνους και ψευδαισθήσεις. Το μήνυμα λοιπόν που μας στέλνει ο φόβος είναι η ελευθερία μας. Εάν καταφέρουμε και απεγκλωβιστούμε από τους φαινομενικούς κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από κάθε μας ενέργεια, θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα και θα απελευθερωθούμε πραγματικά.

Το αίσθημα του θυμού είναι ένα μήνυμα αυτοθεραπείας. Το γεγονός ότι οργιζόμαστε διαρκώς, ακόμη και με ασήμαντα πράγματα και καταστάσεις, είναι σημάδι κάποιας ανοιχτής πληγής που υπάρχει στον ψυχικό μας κόσμο. Εάν επικεντρωθούμε σε αυτό που μας στενοχωρεί και καταφέρουμε να λυτρωθούμε από αυτό, θα μπορέσουμε να μειώσουμε το αίσθημα της οργής μας και να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία.

Η μοναξιά είναι ένα μήνυμα για ανάγκη συντροφικότητας. Εάν νιώθουμε μόνοι ακόμη και σε στιγμές που περιστοιχιζόμαστε από άπλετο κόσμο, αυτό σημαίνει ότι δεν εισπράττουμε την αληθινή αγάπη και τη συντροφιά που όλοι χρειαζόμαστε. Πρέπει λοιπόν να ανακαλύψουμε και να επιλέξουμε τα άτομα που μας συμπληρώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά χαρούμενοι, για να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της μοναξιάς.

Το άγχος είναι σημάδι ότι πρέπει να δράσουμε. Στη δύσκολη καθημερινότητά μας νιώθουμε συνεχώς το άγχος και το στρες να μας κατακλύζει και να μας παραλύει στην κυριολεξία. Η λύση όμως δεν είναι η αδράνεια, αλλά το να εντοπίζουμε την αιτία που μας προκαλεί άγχος και ένταση, και να βρούμε τις κατάλληλες ενέργειες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής μας και να επιτύχουμε έτσι ευκολότερα τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας στόχους.

Μάθετε κι εσείς να ερμηνεύετε τα μηνύματα των συναισθημάτων σας και φροντίστε τους αγαπημένους σας, για να έχετε μία καλύτερη ποιότητα ζωής,  επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.