Τα νέα μας

27.04.2021

Πώς θα αποφύγουμε το περιττό βάρος στη διάρκεια της νηστείας

 

Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας οι περισσότεροι από εμάς νηστεύουμε. Η νηστεία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ζωικά προϊόντα, ωστόσο συχνά τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν νηστεύουμε γιατί πιστεύουμε ότι τα νηστίσιμα εδέσματα δε μας χορταίνουν αρκετά. Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές για να τηρήσουμε στη διάρκεια της νηστείας χωρίς να πάρουμε βάρος.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να τρώμε ανά τρεις ώρες περίπου, ώστε να μην πεινάμε και τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα στα κυρίως γεύματά μας. Επίσης καλό θα είναι να συνδυάζουμε τα γευματά μας με μία σαλάτα με βραστά ή ωμά λαχανικά, καθώς οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό και βοηθούν στο να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως είναι το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, τα θαλασσινά, η σόγια και τα προϊόντα της, αλλά και τα όσπρια είναι επίσης τροφές που θα μας διατηρήσουν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημαντική είναι και η ποσότητα του ελαιόλαδου που θα προσθέσουμε στο φαγητό και στη σαλάτα μας, αλλά και οι ελιές που θα φάμε, καθώς ένα κουταλάκι λάδι αλλά και 8-10 ελιές περιέχουν 45 θερμίδες. Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στο ψωμί που καταναλώνουμε. Καλό θα είναι να περιοριζόμαστε στη μία φέτα ψωμί ή να προτιμήσουμε τα παξιμάδια τα οποία είναι πλούσια σε ίνες.

Εάν θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά στα οποία θα αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι ή στέβια, ώστε να είναι λιγότερο θερμιδογόνα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα νηστίσιμα τρόφιμα είναι μεν υγιεινά, ωστόσο το να τα καταναλώνουμε σε απεριόριστες ποσότητες είναι κάτι που αναμφίβολα θα αυξήσει το σωματικό μας βάρος.

Τέλος, αν εξακολουθούμε μετά τα γεύματά μας να νιώθουμε πεινασμένοι, μπορούμε να κορέσουμε την πείνα μας με τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες όπως είναι για παράδειγμα τα καρότα συνδυασμένα με μία μικρή ποσότητα φυτικού τυριού ή να πίνουμε ροφήματα όπως είναι το τσάι και το κακάο, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές στη διάρκεια της νηστείας, για να μην αυξηθεί το σωματικό σας βάρος και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας, επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.