Τα νέα μας

02.06.2021

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που ωφελούν τον οργανισμό μας

ασβέστιο

Το ασβέστιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας, καθώς ευθύνεται και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών, της καρδιάς, των μυών αλλά και του νευρικού συστήματος. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και γι’ αυτό το λόγο αξίζει να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Ξεκινάμε με τους σπόρους, όπως είναι το σουσάμι, αλλά και οι σπόροι chia, που είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε ασβέστιo. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μία κουταλιά της σούπας σπόροι σουσαμιού καλύπτουν το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που πρέπει να προσλαμβάνουμε.

Ευεργετικά είναι και τα περισσότερα τυριά, και ιδίως η παρμεζάνα, η οποία καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο κατά 33%, ενώ τα μαλακά τυριά περιέχουν λιγότερο ασβέστιο. Επίσης τα τυριά έχουν και λιγότερη λακτόζη, κατά συνέπεια μπορούν να καταναλωθούν ευκολότερα από όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το γιαούρτι είναι κι αυτό εξαιρετικά ωφέλιμο, καθώς μόνο ένα κύπελλο 245γρ. καλύπτει το 30% της ημερήσιας ανάγκης μας για ασβέστιo, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Στην ίδια κατηγορία με τις δύο προηγούμενες τροφές ανήκει φυσικά και το γάλα, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο σε μορφή που είναι εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας.

Από τα ψάρια, ωφέλιμες είναι οι σαρδέλες και ο τόνος σε κονσέρβα, εξαιτίας των βρόσιμων οστών τους. Καλύπτουν το 35% και το 21% της ημερήσιας ανάγκης μας σε ασβέστιο αντίστοιχα. Περνάμε τώρα στα όσπρια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα φασόλια και τα ρεβύθια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σίδηρο, φολικό εξύ, μαγνήσιο, ποτάσσιο και ορισμένες ποικιλίες περιέχουν και αρκετό ασβέστιο.

Για όσους αγαπούν τους ξηρούς καρπούς, τα ωμά αμύγδαλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνήσιου, μαγγάνιου και βιταμίνης E και περιέχουν και ασβέστιο. Τέλος, ορισμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και οι λαχανίδες είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω πλούσιες σε ασβάστιο τροφές, που ωφελούν τον οργανισμό σας και φροντίστε συνολικά την υγεία σας με τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.