Τα νέα μας

01.02.2019

Καφές, ένα αγαπημένο μας ρόφημα υπό εξαφάνιση

εξαφάνιση

Εκτός των κλασικών ποικιλιών καφέ arabica και robusta, στην πραγματικότητα υπάρχουν 124 είδη καφέ από τα οποία δυστυχώς το 60% αυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση. Και καθώς τα τροπικά δάση καταστρέφονται για τη δημιουργία μονοκαλλιεργειών, ποτέ δε θα μάθουμε πόσα είδη καφέ έχουν ήδη χαθεί.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι κόκκοι του καλύτερου σε ποιότητα καφέ, οι κόκκοι Arabica είναι ήδη υπό εξαφάνιση. Εάν δεν κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε τα καφεόδεντρα αυτά, η μόνη ποικιλία αξιόλογου καφέ που θα απομείνει θα είναι αυτός της ποικιλίας robusta που ωστόσο είναι κατά τι υποδεέστερος καθώς έχει μία επίγευση ξύλου και καπνού και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Η βασικότερη απειλή για τις δύο πιο συνηθισμένες ποικιλίες καφέ είναι οι μολύνσεις των καφεόδεντρων από μύκητες και μούχλα. Αυτά τα 124 άγρια είδη από τα οποία το 60% είναι τώρα υπό εξαφάνιση, είναι συχνά ανθεκτικά, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναμειγνύουν τις άγριες με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και να φτιάχνουν νέα είδη πιο ανθεκτικά και με την ίδια γεύση με την αυθεντική. Αυτές οι άγριες ποικιλίες καφέ είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέξουμε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε όλοι μας τον καφέ που ξέρουμε και αγαπάμε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις ετικέτες του καφέ, που βασίζονται στη χώρα καταγωγής του, παρά να τον επιλέγουμε για την ποικιλία του κόκκου του και αυτό στην πραγματικότητα είναι που έχει σημασία. Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα στα είδη των κρασιών που διαχωρίζονται σε cabernet, pinot noir ή sauvignon. Με τον ίδιο τρόπο, οι κόκκοι καφέ arabica έχουν πολύ διαφορετική γεύση από αυτούς της ποικιλίας robusta.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προσέξουμε στο μέλλον τα καφεόδεντρα και να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τα τροπικά δάση, προκειμένου να εξακολουθήσουμε να πίνουμε την ίδια ποιότητα καφέ που επιλέγουμε και σήμερα.

Απολαύστε κι εσείς ένα ζεστό ποτήρι καφέ και χαρείτε τη θαλπωρή του σπιτιού σας τις κρύες ημέρες του χειμώνας, νιώθοντας ασφαλείς απέναντι σε κάθε κίνδυνο που μπορεί να βλάψει την περιουσία σας, επιλέγοντας τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας Προστασία Στέγης 1-2-3 της Interasco.