Τα νέα μας

20.12.2019

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή – τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον ερχομό το χειμώνα. Νιώθουν δυσάρεστα, έχουν άρνηση να βγουν από το σπίτι και παραιτούνται από πολλές συνήθειες του καλοκαιριού ή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το σημαντικό είναι το να διακρίνουμε εφόσον έχουμε τα παραπάνω συμπτώματα, εάν όντως μας απασχολεί κάτι παροδικό ή πάσχουμε από τη λεγόμενη «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή».

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν από αυτή περιλαμβάνουν: κακή διάθεση, μειωμένο ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες, αίσθημα ασημαντότητας και ενοχής, απώλεια συγκέντρωσης, αυξημένη ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αύξηση όρεξης, επιθυμία κατανάλωσης υδατανθράκων και αύξηση του σωματικού βάρους. Ο λόγος των παραπάνω συμπτωμάτων και ουσιαστικά της διαταραχής αυτής είναι η αρνητική επίδραση του μειωμένου ηλιακού φωτός στο ορμονικό μας σύστημα και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Μία μέθοδος καταπολέμησης της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής είναι τα αντικαταθλιπτικά που περιέχουν σερετονίνη, αλλά και η αλλαγή των χειμερινών συνηθειών. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η τακτική άσκηση σε φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

Άλλη θεραπεία είναι η καθημερινή παραμονή  των πάσχοντων ατόμων για 20 λεπτά μπροστά από το λεγόμενο «κουτί φωτός», το οποίο φιλτράρει τη βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία. Γενικά, τα άτομα που πάσχουν από αυτού του είδους τη διαταραχή είναι καλό να περνούν στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το ηλιακό φως είναι άπλετο. Οι παραπάνω τακτικές θα τονώσουν τους πάσχοντες συναισθηματικά και θα τους δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα και την αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να γίνουν και πάλι παραγωγικοί και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Ενημερωθείτε κι εσείς για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και κάντε την καλύτερη επιλογή για την προστασία της υγείας σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.